ГоловнаПолітика

Вибори на Донбасі зірвано через злочинну діяльність членів ТВК, - Охендовський

Голова ЦВК заперечує, що скасування голосування в деяких регіонах було вигідне Банковій.

Вибори на Донбасі зірвано через злочинну діяльність членів ТВК, - Охендовський
Фото: 24tv.ua

Ніхто не може висунути ЦВК якісь звинувачення у зриві виборів у кількох населених пунктах на Донбасі.

Таку думку в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" висловив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"У Лисичанську вибори відбулися, у Сватовому пройшло голосування за бюлетенями, затвердженим ТВК помилково, – там не були позначено окремі політичні сили. Юридичну оцінку ситуації в Сватовому ми давати будемо, безумовно. У Сватовому існують юридичні варіанти розв'язання цієї проблеми, і її, звичайно, буде розв’язано. Якщо не самою ТВК, то ЦВК – точно.

Лисичанськ з Красноармійськом - зовсім окрема тема. Те, що сталося там, оцінюється абсолютно однозначно. Роль ЦВК у цьому процесі була досить активна, ефективна і завжди законна. Ні в якому разі ніхто, перебуваючи при здоровому розумі і тверезій пам'яті, не може висунути ЦВК жодної претензії у зв'язку з тим, що голосування там зірвалося", - розповів Охендовський.

Разом з тим він спростував можливе втручання у виборчий процес Адміністрації Президента.

"Якби це було вигідно Банковій, то, напевно, ми б якось відчували це (втручання - ред.) у своїй діяльності. Але ми цього не відчуваємо абсолютно", - додав голова ЦВК.

Більше того, Охендовський заявляє, що і парламентська коаліція, яка була незадоволена роботою ЦВК у контексті ситуації в Маріуполі і Красноармійську, поділяє офіційну позицію Центрвиборчкому.

"У понеділок, після засідання Ради парламентської коаліції, Юрій Луценко заявив - судячи з повідомлень ЗМІ - ту саму позицію, на якій будуються оцінки ЦВК. Тому - ще раз: в цьому питанні позиції більшості коаліції і ЦВК збігаються", - зазначив Охендовський.

За його словами, основними винуватцями зриву виборів на Донбасі є члени ТВК.

"Абсолютно всім сьогодні зрозуміло, що голосування зірвалося в Красноармійську і Маріуполі через злочинну бездіяльність окремих членів відповідних ТВК. І з цього приводу ЦВК вже звернулася в правоохоронні органи. ЦВК зажадала дати оцінку протиправній бездіяльності членів територіальної комісії в Маріуполі; оцінку на предмет наявності в цій бездіяльності ознак складу злочину, передбаченого 157 статтею Кримінального кодексу, - перешкоджання в реалізації виборчих прав громадян. У неділю відповідну дослідчу перевірку розпочато головним управлінням МВС у Донецькій області, а від ЦВК затребувано відповідну інформацію, і її, звичайно, буде надано", - резюмував очільник відомства.

Докладніше читайте в повній версії інтерв'ю: "Михайло Охендовський: "Лякати звільненням з роботи - лякати здійсненням мрії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram