ГоловнаПолітика

КС не дав Кабміну заявити відвід суддям у "люстраційній справі"

Судді послалися на те, що Кабмін не є стороною в процесі.

КС не дав Кабміну заявити відвід суддям у "люстраційній справі"
Фото: EPA/UPG

Конституційний Суд України не надав можливості представнику Кабінету Міністрів Тетяні Козаченко заявити відвід суддів КС у справі про конституційність закону про люстрацію.

Як передає агентство "Інтерфакс-Україна", на засіданні КС Козаченко попросила про можливість поставити запитання авторам подання - народним депутатам Юрію Мірошниченку та Василю Німченку.

КС оголосив перерву і, порадившись, відмовив Козаченко у цьому проханні.

Голова КС Юрій Баулін пояснив, що Кабмін не є стороною в даній справі, а лише залученою стороною, і його представникові буде надана можливість висловити свою думку при підбитті підсумків заслуховування усіх сторін.

Козаченко звинуватила КС в упередженості і заявила, що має намір подати клопотання про відвід суддів.

Баулін послався на регламент і відмовився надати їй слово.

Після цього він надав слово представнику Верховного Суду судді Олександру Волкову для пояснень.

Нагадаємо, подання до КС з приводу конституційності норм закону двічі подав пленум Верховного Суду і 47 депутатів Верховної Ради. Подання були об'єднані. Конституційний суд розпочав розгляд цього питання 16 квітня, проте того самого дня відклав процес на невизначений період. У четвер суд відновив розгляд справи.

Напередодні прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що нинішній склад Конституційного Суду не може розглядати закон про люстрацію, оскільки вісім членів КС підпадають під дію цього закону. У відповідь КС послався на те, що заява прем'єра політична і не підкріплена юридичними аргументами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram