ГоловнаПолітика

ЄС виключив надання Україні безвізового режиму в травні (оновлено)

Ян Томбінський зіслався на необхідність опрацювати технічні питання

ЄС виключив надання Україні безвізового режиму в травні (оновлено)
Ян Томбинский
Фото: http://euukrainecoop.net/

Посол Євросоюзу Ян Томбінський заявив, що Україна не отримає безвізовий режим з країнами ЄС на саміті "Східного партнерства" в Ризі в травні цього року.

"Цього рішення не буде, бо немає часу для того, щоб його прийняти", - сказав він журналістам у вівторок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Томбінського, в Україні ще не завершила роботу місія ЄС з аналізу зробленого для введення безвізового режиму, а для вирішення всіх технічних питань потрібен час.

Водночас посол ЄС в Україні зазначив, що намір надати Києву безвізовий режим залишається.

Після заяви Томбінського посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв поширив коментар, в якому зазначив, що Україна очікує від саміту "Східного партнерства" в Ризі 21-22 травня не рішення Євросоюзу про надання безвізового режиму, а позитивної оцінки діяльності Києва в цьому напрямку.

"Наша найближча мета полягає в тому, щоб Єврокомісія опублікувала позитивне рішення про надання Україні безвізового режиму до Ризького саміту "Східного партнерства" 21-22 травня. Йдеться про підготовку доповіді Єврокомісії про виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для нашої держави з відповідною рекомендацією", - наводить видання "ЄС-Плюс" текст коментаря.

Єлісєєв зазначив, що з 23 по 27 березня в Києві працює місія Єврокомісії, яка вивчає прогрес у питаннях протидії корупції, боротьби з тероризмом, правоохоронного співробітництва, боротьби з організованою злочинністю і незаконним обігом наркотиків.

Посол нагадав, що місії з решти питань вже побували в Україні.

"Хочу підкреслити, що до Ризького саміту залишається два місяці, і ми впевнені, що за наявності політичної волі та продовження практичної роботи позитивного результату можна досягти", - наголошується в коментарі.

Нагадаємо, саміт "Східного партнерства" в Ризі заплановано на 21-22 травня. Раніше і Президент України Петро Порошенко, і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк неодноразово заявляли про сподівання отримати на Ризькому саміті від ЄС рішення надати Україні безвізовий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram