ГоловнаПолітика

Рада Європи оцінила дії "Беркута" на Євромайдані

Дії силовиків охарактеризували як тортури

Рада Європи оцінила дії "Беркута" на Євромайдані
Фото: EPA/UPG

Комітет Ради Європи з питань запобігання покаранням і нелюдському поводженню оприлюднив доповідь за підсумками візиту в Україну. Члени комісії визнали жорстокими дії "Беркута" під час Євромайдану і вказали на надмірне застосування сили спецслужбами під час спецоперації на Донбасі. Документ оприлюднено на сайті комітету.

Представники комітету провели в Україні тиждень з 9 по 16 вересня 2014 року. Вивчення ситуації в центрі Києва під час Євромайдану виявило, що дії спецпідрозділу міліції "Беркут" і солдатів внутрішніх військ у кількох ситуаціях можна було охарактеризувати як катування. Члени комісії вказали, що міліціонери виявляли жорстокість під час затримання активістів, а також відмовляли в наданні медичної допомоги важко пораненим.

Єврочиновники вказали, що силові структури зараз докладають недостатньо зусиль для розслідування злочинів минулої зими. Так, розслідування правопорушення, що відбувалися в один і той самий час, перебувають у віданні різних органів - Генеральної прокуратури, прокуратури Києва і міліції Києва, при цьому слідчі мало співпрацюють і в низці випадків розслідування зайшло в глухий кут.

Європейський комітет також провів оцінку дій правоохоронних органів України на сході країни. Вони підкреслили, що у низці випадків співробітники Служби безпеки України і армії застосували надмірну силу під час затримання, однак в цілому дії спецслужб визнано коректними. Значно більшу тривогу у європейців викликав стан харківських колоній, де чиновники отримали численні скарги на побиття і катування з боку наглядачів. Рада Європи у зв'язку з цим закликала київську владу провести незалежне розслідування.

Нагадаємо, у грудні ГПУ продовжила термін розслідування дій "Беркута". Генпрокурор Віталій Ярема обіцяв, що справи двох затриманих "беркутівців" передадуть в суд впродовж "одного-двох тижнів", проте цього не сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram