ГоловнаПолітика

В ЄС хочуть посилити контроль за "Газпромом"

Статус проекту "Південний потік" досі не з'ясовано

В ЄС хочуть посилити контроль за "Газпромом"
Фото: www.gazprom.com

Країни-члени Євросоюзу мають намір посилити контроль над газопроводами на території Європи через присутність на енергетичному ринку таких монополістів, як російський "Газпром".

Країни ЄС планують лібералізувати газовий та енергетичний ринок Європи, повідомляє "Німецька хвиля".

Як відомо, у так званому Третьому енергетичному пакеті, прийнятому ЄС в 2009 році, передбачено, що власниками розташованих на території ЄС магістральних трубопроводів не можуть бути компанії, які займаються видобутком газу.

Таким чином, забезпечується недискримінаційний доступ до інфраструктури для всіх постачальників, а також поділ продажу і транспортування газу.

Правила набули чинності в 2011 році з перехідним періодом до 2014 року, оскільки кожна країна-член ЄС повинна була внести відповідні зміни в національне законодавство.

У зв'язку з цим статус проекту "Південний потік", яким російський газ має постачатися в ЄС в обхід України країнам Південної Європи, досі не з'ясовано.

Навесні 2014 року Росія оскаржила дію "Третього енергопакету ЄС" у Світовій організації торгівлі, а в липні цього року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Єврокомісію зробити виняток для проекту "Південний потік" з чинного енергетичного законодавства ЄС.

Єврокомісія, у свою чергу, висловлює сумніви у правильності прокладання "Південного потоку". Оскільки неприпустимо, щоб постачальник природного газу одночасно контролював і доступ до самого газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram