ГоловнаПолітика

Депутати відхилили альтернативні проекти про люстрацію

Верховна Рада провалила голосування за законопроекти, що забороняють балотуватися всім колишнім чиновникам, депутатам, прокурорам, суддям і членам Кабміну

 Депутати відхилили альтернативні проекти про люстрацію
Фото: www.dyvys.in

Законопроект №4429а-1 "Про вибори народних депутатів України" (авторства Бориса Колеснікова і Дмитра Шпенова) не набрав необхідної кількості голосів на засіданні Верховної Ради. Проект закону №4429а-1 про внесення змін до ст. 9 закону про вибори народних депутатів щодо уточнення права бути обраним отримав 106 голосів "за".

Згідно з проектом авторства Бориса Колеснікова і Дмитра Шпенова, всі штатні співробітники КПРС і ВЛКСМ не повинні мати права брати участь у виборах. Так само, як і всі без винятку міністри, народні депутати, губернатори, прем'єр-міністри, віце-прем'єри, президенти, які з 1990 по 2014 рік працювали в органах влади, як виборної, так і виконавчої.

За словами одного з авторів законопроекту - Бориса Колеснікова - цей законопроект "гарантує справжнє, повне обнулення. Справжню люстрацію".

Коментуючи відмову більшої частини депутатського корпусу голосувати запропонований законопроект, народний депутат Дмитро Шпенов заявив, що на цьому прикладі вся Україна може побачити лицемірство депутатів з провладних фракцій. А також зазначив, що закони про люстрацію, які мають підтримку більшості депутатів, нездійсненні з практичної точки зору.

"Вони просто заговорюють тему люстрації, голосуючи за такі закони, спрямовані на очищення влади, які неможливо втілити. Ми пропонували ефективний і, головне, чесний шлях - почати із самих народних депутатів. Не потрібно створювати спеціальних агентств, не потрібно розтягувати процедуру на довгі місяці, намагаючись знайти відомості про прабабусь і внучатих племінників кожного дрібного чиновника сільської адміністрації", - прокоментував результат голосування один з авторів законопроекту 4429а-1 Дмитро Шпенов.

Він також висловив сумнів щодо того, що проголосований Верховною Радою сьогодні у першому читанні закон "Про очищення влади" буде впроваджено в життя, назвавши цей документ популістським і "абсолютно сирим з правової точки зору".

Раніше співавтор законопроекту Борис Колесніков заявив пресі у стінах парламенту: "Ми запропонували свій законопроект про люстрацію - всі, хто були депутатами з 1990-го по 2014 рік, не мають права балотуватися. Зокрема, і це скликання. Всі президенти, прем'єр-міністри, губернатори - також. Якщо країна опинилася у такій ситуації - значить, винні всі: хтось більше, хтось менше. Давайте звільнимо парламент для більш прогресивної молоді... Нехай прийдуть молоді люди, які побудують нову Україну".

Колесніков також навів як приклад досвід люстрації Польщі і закликав враховувати досвід найближчих сусідів. "Коли Польща проводила люстрацію, то агентів КДБ виявилося більше у правих демократичних силах, ніж у лівих. І щоб не було у нас такої ж люстрації - всі, хто були при владі, не повинні у неї йти", - зазначив Колесніков.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону "Про очищення влади". Законопроект №4359а отримав підтримку 252 депутатів. Законопроект передбачає перевірку претендентів на посаду в органах влади, а також перевірку нинішніх чиновників щодо їх подальшого перебування у владі.

Зокрема, перевірці підлягають відомості, зазначені у декларації про доходи і видатки, повнота і своєчасність сплати податків і зборів, відповідність видатків отриманим доходам.

Верховна Рада у четвер також відхилила проект закону №4429а нардепа від фракції Партії регіонів Сергія Матвієнкова, який передбачав, що до парламенту не можуть бути обрані народні депутати I-VII скликань. Законопроект набрав 126 голосів "за".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram