ГоловнаПолітика

Колесніков готує законопроект про люстрацію

"Регіонал" категорично проти дострокових виборів ВР

Колесніков готує законопроект про люстрацію
Фото: ipress.ua

Народний депутат України, секретар президії політради Партії регіонів Борис Колесніков вважає, що проводити парламентські вибори можна тільки після того, як в країні буде досягнуто миру і прийнято нову Конституцію.

Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці політика у мережі Facebook.

"Повинна бути реалізована формула: спочатку мир, потім - нова Конституція і тільки потім - вибори. Не можна проводити вибори в ситуації, коли близько 9,5 млн виборців фактично позбавлено можливості волевиявлення. Тим самим влада фактично підтверджує, що не визнає громадянами України переважну частину жителів східної України, охопленої сьогодні війною. Однією з причин відмови від "мажоритарки" є спроба влади сором'язливо приховати за пропорційною системою факт виключення з виборів близько 44 виборчих округів з 225", - заявив депутат.

Гарантією миру, на думку Колеснікова, має стати нова Конституція. Він вважає, що в країні необхідно провести децентралізацію, в рамках якої необхідно врегулювати міжбюджетні, адміністративні та гуманітарні відносини центру і регіонів.

Депутат також виступив за виборність керівників регіонів.

"Люди, які живуть як у Львові, так і в Донецьку, повинні мати право вибирати місцеву виконавчу владу. Голова обласної державної адміністрації - не прислана з центру людина, а повноправний представник виборців регіону, який повністю їм підзвітний. Щоб потім ніхто нікого не приковував ланцюгами до "ганебних" стовпів на головній площі обласного центру - людям просто потрібно дати можливість самим вибирати керівника свого регіону", - підкреслив Колесніков.

Крім того, "регіонал" вважає, що позачергові парламентські вибори в нинішньому вигляді не приведуть до оновлення влади. У парламент, за його словами, пройдуть "ті ж особи", а принципово картина не зміниться. Щоб домогтися реальних змін, люстрацію потрібно закріпити законодавчо.

"У провладних фракцій парламенту є бажання задовольнити запит суспільства і провести люстрацію? Будь ласка! Я готовий підтримати. Вже найближчим часом ми з моїм колегою Дмитром Шпеновим запропонуємо закон, згідно з яким всі штатні співробітники КПРС і ВЛКСМ не матимуть права брати участь у виборах. Далі - всі міністри, депутати, губернатори, прем'єр-міністри, віце-прем'єри, президенти, які з 1990 по 2014 рік працювали в органах влади, як виборної, так і виконавчої - не матимуть права брати участь у виборах. Ми зараз дуже активно працюємо над цим законопроектом, який гарантує справжнє, повне обнулення. Справжню люстрацію", - зазначив Колесніков.

Він ще раз підкреслив, що головний запит суспільства сьогодні - не вибори, а припинення війни.

"Промоутери ідеї дострокових виборів сьогодні прикриваються громадською думкою, заявляючи, що суспільство вимагає виборів. Можливо, так було три місяці тому, коли втрати серед українських військовослужбовців і мирних жителів не досягали тисяч осіб. По-моєму, влада застрягла на порядку денному президентської кампанії, яка давно минула. Сьогодні головний запит суспільства - це не вибори, а припинення війни і встановлення миру", - заявив Колесніков.

Нагадаємо, очікується, що дострокові вибори Верховної Ради відбудуться восени.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram