ГоловнаПолітика

Бойовики перешкоджають евакуації з Донецької області 600 сиріт, - Геращенко

ОБСЄ та ЮНІСЕФ попросять сприяти створенню коридорів для евакуації

Бойовики перешкоджають евакуації з Донецької області 600 сиріт, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Макс Левин

Бойовики в Донецькій і Луганській областях не дозволяють евакуювати дітей з дитячих будинків в інші регіони України.

Про це заявила уповноважена Президента з мирного врегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко під час наради в Адміністрації Президента щодо забезпечення прав дітей, передає прес-служба Президента.

"На сьогодні, за інформацією Адміністрації Президента, у Донецькій області перебувають 600 дітей-сиріт, яких готові прийняти санаторії, дитячі будинки та сім'ї в інших регіонах України. Але бойовики утримують дітей у дитячих будинках, погрожуючи їхнім керівникам та шантажуючи вивезенням до Росії. Загроза силового вивезення за межі України залишається реальною для вихованців Донецької загальноосвітньої школи-інтернату №1 - 91 дитина; Мар'їнської загальноосвітньої школи-інтернату - 54 дитини ", - сказано в повідомленні.

Також у Донецькій і Луганській областях у будинках інвалідів системи охорони здоров'я перебуває 246 дітей, які вимагають постійного лікування і піклування. Сьогодні колективи цих закладів залякують і шантажують бойовики.

Під час наради керівник управління забезпечення діяльності уповноваженого Президента України з прав дитини Людмила Волинець повідомила, що фіксуються численні порушення прав дітей у Криму. Так, на материкову Україну з півострова було виселено понад двадцять дітей-сиріт через їхню незгоду приймати громадянство Росії.

За підсумками наради прийнято рішення:

  • скоординувати зусилля центральної та регіональної влади для вивезення дітей-сиріт із територій, які перебувають сьогодні під контролем терористів, в інші регіони України;
  • разом з Кабінетом міністрів розробити план відновлення дитячих установ у містах, що звільнені від бойовиків;
  • продовжити лікування та оздоровлення дітей з Донбасу в інших регіонах країни.

Також вирішено звернутися до міжнародних організацій, які займаються правами людини, зокрема до ОБСЄ та ЮНІСЕФ, з проханням надати підтримку Україні у забезпеченні прав дітей, які опинилися в зоні конфлікту, і створенні коридорів для евакуації сиріт із небезпечних районів в інші регіони нашої держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram