ГоловнаПолітика

Серед нагороджених за захоплення Криму виявилися "кримінальники"

Опублікувати укази про нагородження Путін посоромився

Серед нагороджених за захоплення Криму виявилися "кримінальники"
"Добровольцы" из Подмосковья в Крыму
Фото: http://www.novayagazeta.ru

У списку росіян, таємно нагороджених за захоплення Криму, виявилися байкери, футбольні фанати, націоналісти і люди в розшуку і з кримінальним минулим.

Список нагороджених опинився в розпорядженні російської "Новой газеты". Видання зазначає при цьому, що укази про нагородження не були опубліковані.

Церемоній нагородження "за Крим" було три: 25 березня ордени і медалі вручили високому начальству; 26-го числа - видним членам "Єдиної Росії" і "Патріотів Росі"», а 31 березня в Культурному центрі збройних сил РФ нагороди отримували за списками "Російського союзу ветеранів Афганістану" (РСВА).

У числі "VIP-кавалерів" виявилися: Олег Морозов - начальник управління президента з внутрішньої політики, і двоє його заступників - Олексій Анісімов та Віктор Селіверстов; головний радник управління президента з внутрішньої політики Дмитро Кірюхін; заступник начальника управління президента з громадських проектів Володимир Попов; начальник департаменту державно-правового управління президента Дмитро Волик; заступник голови Держдуми, секретар генради "Єдиної Росії" Сергій Неверов; керівник організаційного управління апарату ЦВК "Єдиної Росії" Костянтин Мазуревський; керівник виконкому ООД "Народний фронт" "За Росію" Андрій Бочаров; заступник секретаря Громадської палати РФ Владислав Гриб.

Наступного дня для отримання нагород у Кремль прибули: керівник виконкому "Патріотів Росії" Надія Корнєєва та голова центральної контрольно-ревізійної комісії "Патріотів Росії" Євген Шевченко.

31 березня в Кремль доставили "списочників" РСВА. Трьом вручили медаль ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня: жителю Електросталі 24-річному боксеру Віктору Блінову, кікбоксеру з Ногінська Роману Єрьоміну (до Криму їздив разом зі своїм тренером Максимом Пустовітом) і жителю Череповця, 35-річному боксеру Олександру Кірєєву.

Дев'ятьох нагородили грамотою "Подяка президента РФ", а 186 осіб удостоїлися "Почесної грамоти" з формулюванням "За активну участь у роботі зі зміцнення дружби між народами". Окрім цього, всіх нагородили медаллю "За повернення Криму".

Серед "укріпленців" найбільше виявилося жителів Підмосков'я (42 людини) і москвичів (41), потім йдуть уродженці Липецької, Калузької, Нижегородської, Орловської, Тульської і Тверської областей, а також Чечні.

Одним із володарів президентської "Почесної грамоти" виявився москвич Фелікс Черняховський (Чорний Ворон) - байкер з прокремлівського мотоклубу "Нічні вовки". Згідно з матеріалами кримінальної справи, "Хаммер" Черняховського був зафіксовано 19 жовтня 2012 року в Зеленограді камерами відеоспостереження в момент нападу "Нічних вовків" на базу байкерів з "Трьох доріг". Справа закінчилася стріляниною: було вбито "вовка" з Севастополя Валерія Родителєва (Білого), а ще один "вовк" - Олексій Ярошевич - отримав поранення в руку.

Серед нагороджених за "спецтурне" до Криму виявилися і персонажі з бурхливою кримінальною біографією. Один з них - житель села Велике Гризлово (Серпухівський район) Денис Подимкін. Коли 26-річному "ветерану" Подимкіну в Кремлі вручали грамоту, він мав за плечима умовну судимість за жорстоке побиття людини і проходив обвинуваченим у кримінальній справі про збройний напад на московський храм.

"Подяки президента РФ" за події в Криму удостоївся і директор Приокського заповідника 60-річний Андрій Івонін. За деякими відомостями, колишній десантник Івонін командував групою, яка захопила будівлю міськради в Сімферополі (в його загін входив Подимкін). Проте залишається загадкою, як Івонін зміг безперешкодно проникнути на нагородження: директор заповідника числиться у федеральному розшуку "за розтрату, вчинену в особливо великому розмірі з використанням свого службового становища, і зловживання посадовими повноваженнями".

У загоні Івоніна знаходився і москвич Роман Хопер, який у 2004 році фігурував у справі про крадіжку в магазині.

Під № 142 в нагородному списку значиться і Віктор Келлер, який був представником РСВА на згадуваному вище судовому процесі про збройний напад "Нічних вовків" на базу мотоклубу "Три дороги". Чим Келлер відзначився в Криму, достеменно невідомо. Зате відомий інший цікавий факт його біографії: 11 червня 2004 року Келлер в компанії свого земляка з П'ятигорська Петра Юнгерс і москвички Ірини Бодрової вчинив наліт на квартиру топ-менеджера ВДТРК Тетяни П. і викрав "колекцію антикварних ювелірних виробів 18 століття, що мають історичну та культурну цінність" на суму 21 млн. руб. Вироком Хамовницького суду "домушника" засудили на 8 років колонії, проте через 4 роки він звільнився за УДО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram