ГоловнаПолітика

Росія має намір здійснити другий етап окупації України, - МЗС

Україна вимагає від РФ припинити втручання у внутрішні справи

Росія має намір здійснити другий етап окупації України, - МЗС
Фото: obozrevatel.com

Загострення ситуації в окремих містах на сході та півдні України інспіроване ззовні і спричинене підривною діяльністю Російської Федерації. Для здійснення провокацій залучено угруповання під керівництвом російських спецслужб.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

"Агресивні дії, що ставлять під загрозу життя і безпеку українських громадян, активізація сепаратистських сил та участь у протиправних діях громадян Росії свідчать про намір здійснити другий етап окупації України. Диверсійна робота супроводжується масштабною пропагандистською кампанією, яка цинічно спотворює факти, застосовує шантаж і погрози, поширює відверту неправду та має на меті виправдати втручання у внутрішні справи України.

"Ескалація становища мала призвести до кровопролиття та силового протистояння. Цей привід планувалося використати для подальшої агресії. Сьогодні ситуацію стабілізовано, - йдеться в заяві. - Правопорядок забезпечується силами українських правоохоронних органів, які жорстко і в рамках закону діятимуть проти будь-яких антидержавних і антинародних замахів. Розвиток подій знаходиться під контролем".

Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити втручання у внутрішні справи України і виконати публічні зобов'язання про деескалацію ситуації. Україна готова до міжнародного врегулювання та діалогу в тих форматах, які здатні забезпечити практичні результати в чітко визначеній часовій перспективі.

Відомство також зазначило, що "принциповими елементами врегулювання повинні стати припинення агресивних дій, риторики і підривної діяльності Російської Федерації проти нашої держави, відмова Росії від завойовницьких планів, що представляють пряму загрозу для всіх держав-сусідів і міжнародного миру і безпеки, відведення підрозділів Збройних сил Росії від українських кордонів і з Автономної Республіки Крим".

Нагадаємо, напередодні, 7 квітня, відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ України Андрія Дещиці з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим з ініціативи української сторони, під час якої Дещиця заявив Лаврову про неприпустимість зовнішнього втручання в справи України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram