ГоловнаПолітика

Джемілєв звинуватив Росію в цинізмі на засіданні Радбезу ООН

Засідання Радбезу проходило за формулою "Аррія"

Джемілєв звинуватив Росію в цинізмі на засіданні Радбезу ООН
Фото: crimea.comments.ua

Один з лідерів кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв виступив на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, скликаному з ініціативи представників України та Литви.

Політик, зокрема, назвав незаконний референдум у Криму, за підсумками якого здійснена російська анексія півострова, "цинічним", "так званим" і "абсурдним", повідомляє Голос Америки.

Засідання Радбезу проходило за формулою "Аррія", яку застосовують для обговорення складних політичних питань у конфіденційному режимі. ЗМІ зазначає, що подає лише частину заяв Джемілєва - невдовзі після початку засідання преса покинула зал.

Лідер кримських татар у своїй промові сказав: "Абсурдно вирішувати питання про приналежність до тієї або іншої країни на підставі місцевого референдуму. Право на самовизначення можливе лише в корінного народу, і в Криму таким є кримські татари. Але татари бойкотували цей референдум". За словами політика, у референдумі взяли участь не 82% мешканців Криму, як повідомляє російська влада, а тільки 32,4%.

Також він назвав цинічним твердження російської влади про утиски росіян на території Криму, оскільки більшість керівників місцевих органів влади є росіянами. Російськими є більшість шкіл у Криму.

"Спочатку на територію Криму вторглися козаки, вони захопили державні установи та парламент, - сказав Джемілєв. - Потім у Крим увійшли російські війська".

Російська місія з цього приводу випустила заяву, в якій, зокрема, сказано:

"Наголошуємо на зловживанні у використанні "формули Арріан". Замислювалася вона для конфіденційного обговорення складних політичних питань, а використовується часом як засіб реклами перед ЗМІ та НУО. Це підриває престиж РБ ООН. Така "сходка" свідомо не може дати об'єктивної інформації про ситуацію в Криму - в одному із суб'єктів Російської Федерації. Зрозуміло, російська делегація ігноруватиме цей низькопробний захід".

Нагадаємо, на неформальному засіданні Ради Безпеки в понеділок не було кількох постійних представників Радбезу, зокрема Росії та Китаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram