ГоловнаПолітика

ПР звернулася до КС за роз'ясненнями з приводу другої державної мови

"Регіонали" вийшли з комісії з питань розробки закону про мови

ПР звернулася до КС за роз'ясненнями з приводу другої державної мови
Светлана Фабрикант
Фото: revisor.od.ua

Фракція Партії регіонів у Верховній Раді скерувала в Конституційний Суд конституційне подання з проханням роз'яснити можливість надання російській мові статусу другої державної.

Про це на брифінгу сказала депутат від ПР Світлана Фабрикант.

"Фракція зібрала підписи і відправила в Конституційний Суд конституційне подання із цього приводу", - сказала вона.

Зокрема, депутат пояснила, що фракція ПР має намір розробити новий закон, згідно з яким російській мові надавався б статус другої державної.

Разом з тим, згідно зі ст. 10 Конституції, державною мовою в Україні є українська і гарантовано захист російській мові.

Також депутатів цікавить питання про те, чи необхідний всеукраїнський референдум для надання російській мові статусу державної, чи достатньо законодавчих змін.

Окрім того, за словами Фабрикант, фракція ПР вирішила припинити свою участь у роботі тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки законопроекту про розвиток і застосування мов в Україні. Депутат пояснила, що пропозицій фракції, зокрема про надання російській мові статусу другої державної, не враховували на засіданнях комісії.

Крім того, за її словами, законопроект, який розробляє комісія, суттєво звужує права російськомовного населення, а також нацменшин.

Нагадаємо, 4 березня Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань підготовки законопроекту про розвиток і застосування мов в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram