ГоловнаПолітика

Влада Криму заборонили діяльність і символіку "Свободи"

На думку депутатів республіки, партія несе загрозу національному миру та громадській безпеці

Влада Криму заборонили діяльність і символіку "Свободи"
Фото: www.svoboda.org.ua

Президія Верховної Ради Криму в понеділок, 27 січня, вирішила заборонити діяльність і символіку партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" на території регіону, оскільки, на думку депутатів республіки, партія несе загрозу національному миру та громадській безпеці.

Про це йдеться у рішенні президії, яке опубліковано на офіційному сайті кримського парламенту.

"У 10 регіонах України стався антиконституційний переворот, легітимна влада силовими методами відсторонена від виконання повноважень, триває силове захоплення стратегічних міністерств, блокування та спроби штурму в окремих регіонах країни адміністративних будівель, в яких розташовані органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади. Активними учасниками всіх масових заворушень і антиконституційних дій є ВО "Свобода", інші формування радикального характеру", - сказано в ньому.

Рада Криму зажадала від Міністерства юстиції негайно вирішити питання про припинення діяльності "Свободи" на підставі статті 37 Конституції та статті 5 закону "Про політичні партії в Україні".

Відповідно до ст. 37 Конституції забороняється утворення та діяльність політичних партій, програмні цілі або дії яких спрямовані на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом і незаконне захоплення державної влади.

Ст. 5 закону про політпартії свідчить, що створення і діяльність партій забороняється, зокрема, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на ліквідацію незалежності України; зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, і, крім того, партії не можуть мати воєнізованих формувань.

Президія закликала також Головне управління Міністерства внутрішніх справ посилити охорону при в'їзді у Крим (автовокзалах, аеропортах, вокзалах, Перекопському перешийку).

Кримські депутати просять Головне управління Служби безпеки України використовувати всі повноваження, що не суперечать законодавству, щодо припинення в регіоні діяльності радикальних організацій, груп та окремих осіб, які зазіхають на державний лад.

Нагадаємо, 17 січня Президія Верховної Ради Криму звернулася до Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ з пропозицією розглянути питання про припинення діяльності партії ВО "Свобода".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram