ГоловнаПолітика

Українська сторона не надто рада договору про створення ЗВТ із СНД, - експерт

Експерт не відкидає, що в ратифікації цього договору перед парламентськими виборами є й політичний задум.

Українська сторона не надто рада договору про створення ЗВТ із СНД, - експерт
Фото: Макс Левин

Якщо Україна підписала договір про створення ЗВТ із СНД, то логічно, що рано чи пізно його повинні ратифікувати. Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив Олександр Сушко, науковий директор Центру євроатлантичного співробітництва.

"Те, що його (договір, - Ред.) не передавали на ратифікацію так довго, більш ніж півроку, говорить про те, що не дуже якісно його підготували й останньої миті виявилося, що нашій країні не вигідні чимало положень цього договору", - вважає експерт.

При цьому він зазначив, що російська сторона наполягала, щоб Україна ратифікувала цей договір. "Тим більше, що вони вже давно цей договір ратифікували. У принципі, він (договір, - Ред.) і українській стороні не шкідливий, просто останньої миті туди було внесено такі положення, які виключають із режиму вільної торгівлі цілий перелік важливих для України товарів, які будуть обкладатися митами - незважаючи на те, що формально це режим вільної торгівлі. Тому українська сторона не надто рада цьому договору зараз. Хоча за великим рахунком, він нешкідливий, у тому сенсі, що він не конфліктує за своєю природою з майбутнім Договором про асоціацію та вільну торгівлю з Європейським Союзом", - сказав Олександр Сушко.

Також експерт не відкидає того, що в ратифікації цього договору безпосередньо перед парламентськими виборами в Україні є й політичний задум. "Можливо, є якийсь задум, щоб зараз його внести, потім восени ратифікувати і показати тим самим перед виборами деякі конструктивні ходи у відносинах із Росією", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram