ГоловнаПолітика

Румунія масово роздає свої паспорти українцям

МЗС протестує проти румунізації Буковини.

Румунія масово роздає свої паспорти українцям
Фото: newsru.md

Прагнення Румунії довести кількість своїх громадян в українському регіоні до 20% населення турбує українців і молдован.

Уже з півроку в молдовських селах регіону неспокійно: заїжджі емісари закликають місцевих жителів під час Всеукраїнського перепису населення визнати себе румунами.

Зміну національного самовизначення підкріплюють пільговою видачею румунських паспортів, які відкривають можливості безвізового пересування країнами ЄС, йдеться в сюжеті ТСН-Тиждень.

Прості селяни, не обтяжені надмірним патріотизмом, у власній румунізації бачать вигоду. "Без усяких 5 000 євро їхати до Італії будемо", - говорять деякі люди, які звикли подорожувати Європою в пошуках заробітку. Вони визнають: заради паспортів країни ЄС готові записатися румунами під час наступного перепису населення України.

Місцеві розповідають: у прикордонних селах уже третину населення становлять громадяни сусідньої держави. Оголошеннями про видачу румунських паспортів щодня завішують дошки і паркани.

У Чернівецькій області зараз мешкає близько мільйона осіб. Найбільше українців - 75%. Етнічна група румунів - 12%. Молдован - 7%. Але в офіційних документах Румунської республіки зазначено, що на Буковині вже 20% румунів. Арифметика проста: молдован прирівняли до румунів фактично через румунізацію молдовських шкіл. У сусідній країні досі не можуть змиритися з втратою Романії Маре - Великої Румунії.

На минулорічному міжнародному Форумі румунів прем'єр цієї країни відкрито заявив про етнічні претензії до сусідніх країн. Мовляв, закордонні румуни мають право на визнання румунами, незалежно від того, що носять такі історичні румунські назви, як молдавани, арумуни, істрорумуни або волохи. Зазвичай толерантні молдовські громади Буковини закидали скаргами інстанції в ЄС і Україні. На їхню думку, під прикриттям різних акцій у селах дійсно ведеться ксенофобська політика знищення молдовського етносу.

В Україні хоч і заборонене подвійне громадянство, ні покарати його власників, ні позбавити зайвого паспорта неможливо. Ноти вітчизняних дипломатів румунським колегам про масову видачу паспортів у прикордонних регіонах залишилися не почутими. Зараз МЗС обережно ставиться до відкриття ще двох румунських консульств на Буковині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram