ГоловнаПолітика

Огризко: опозиція повинна розробити власний закон про мови

Екс-міністр закликає активніше захищати українську мову.

Огризко: опозиція повинна розробити власний закон про мови
Фото: Макс Левин

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко рекомендує опозиції розробити власний законопроект про мовну політику на базі закону "Про державну мову Російської Федерації".

Про це він написав у своєму блозі.

"Пропоную опозиції негайно, якщо йдеться, зокрема, про мову, створювати робочу групу, до якої залучити не тільки політиків, а й фахівців, визначити термін роботи цієї групи й отримати незабаром відповідний проект... Щоб не починати з нуля, пропоную взяти за основу закон "Про державну мову Російської Федерації", - написав він.

Російський закон про мову передбачає сфери використання російської мови, методи її захисту та підтримки, а також випадки використання поряд із російською мов інших народів, що населяють країну.

Огризко вважає, що необхідно включити закон про мову у список реформ гуманітарної сфери, задекларований у передвиборній програмі Об'єднаної опозиції.

Він закликає опозицію до активніших дій на захист української мови. Також екс-міністр повідомив, що пропозицію про використання російського нормативного документа в розробці законопроекту про мовну політику він свого часу передав голові фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександрові Єфремову.

Нагадаємо, Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9073, яким має намір установити офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади за умови проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Опозиційні фракції Ради вважають серйозним уроком для себе невдалий зрив розгляду в парламенті зазначеного законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram