ГоловнаПолітика

Тимошенко поважчала на 50 кілограмів

Коли йдеться про Юлію Тимошенко, соціологія відпочиває. Лідер БЮТ черговий раз підтвердила цю тезу, коли з’явилися результати екзит-полів після закриття виборчих дільниць. Навіть найбільш песимістичні екзит-поли давали Тимошенко майже вдвічі кращий результат, аніж демонстрували останні соціологічні опитування.

Тимошенко поважчала на 50 кілограмів
Фото: Макс Левин

Отже, Тимошенко на своїй першій після закриття виборчих дільниць прес-конференції із запалом звинувачувала соціологів у «продажності». Хоча вина соціологів тут не велика, насправді це феномен Тимошенко: набирати вкрай мало при опитуваннях, значно більше – при волевиявленні.

Може це пояснюється гендерною винятковістю Тимошенко, може чоловіки соромляться говорити, що голосуватимуть за жінку? На цих виборах на величезну похибку соціологів вплинув і той факт, що Тимошенко була представником влади, а зізнаватися у підтримці влади у нашій країні не модно. Цікаво, що результати інших кандидатів соціологія показує більш-менш вірно в межах звичайної похибки, а похибка щодо Тимошенко може бути 100-відсотковою.

Отже, результати екзит-полу для Юлії Володимирівни перевершили всі очікування її соратників. Навіть найбільш песимістичний показав: вона істотно зменшила відрив від Януковича порівняно з попередніми виборами.

Звичайно найбільше Тимошенко сподобався результат Національного Екзит-полу, що встановив різницю між нею та Януковичем лише на 4 відсотки (31% у Януковича, 27% у Тимошенко). Отже, схоже на те, що перший тур став для Юлії Володимирівни проміжною перемогою, а соціологія вкотре зганьбилася. Принаймні, так здавалося вночі - до оприлюднення офіційних даних ЦВК.

Хоча, завдяки помилці соціологів день голосування був дуже інтригуючим. Особливо злий жарт соціологія зіграла з Тігіпко. Адже за кілька днів до виборів - дала йому надію пройти в другий тур разом з Януковичем. У штабі Тігіпка цією новиною так захопилися, що віра в диво трималася до останньої хвилини голосування. «Ми в очікуванні дива», - прямо заявив автору соратник Тігіпка Борис Андресюк за дві години до закриття виборчих дільниць. Він розповів, що зранку відрив від Тимошенко був невеликим, але незабаром ситуація дещо погіршилась. «Проблема в тому, що спостерігається низька явка в містах, більше голосують у селах. А наш виборець живе в місті. Є сподівання, що він проголосує в кінці дня», - говорив тоді Андресюк.

Однак дива не сталося. У Тігіпка, якщо вірити екзит-полам, 13%.

Якщо дива не сталося у Тігіпка, це означає, що пощастило Юлії Володимирівні. Цікаво, що, поки не закрилися дільниці, соратники Тимошенко, на яких легко можна було натрапити в «Хайяті», (де БЮТ, традиційно уже, організував нічний прес-центр), мали доволі стурбований вигляд . Готувалися до всього, аж до «все пропало». Ось, наприклад, з кислим обличчям перед очі автора з’явився Портнов. «Невже все так погано?» - спитав автор. «Нормально. Ви на моє обличчя не дивіться, я просто не виспався», - відповів Портнов. Однак прогнозувати результат виборів не став, на той час занадто важке це було питання.

У штабі Януковича, навпаки, як в Багдаді, все було спокійно. Там особливо не переживали, «біло-блакитні» не мали й тіні сумніву, що перемога Лідера в першому турі – справа вирішена.

Одна тема хвилювала штаб Януковича - участь грузинських журналістів на виборах на Донбасі. Тільки й мови було про страшних грузинських бойовиків, що зривають роботу дільниць. Регіонали розповідали, що Саакашвілі на прохання Ющенко-Тимошенко направив елітний грузинський спецназ. Донецькі хлопці так злякалися грузинів, що навіть забули класика Лєрмонтова, який стверджував, що грузини - це не той кавказький народ, якого треба остерігатися. «Бежали робкие грузины», - писав Лєрмонтов у своїй поемі про Кавказ.

До речі, штаб Януковича вперше за всю історію розташувався на виборчий день і ніч не в кінотеатрі «Зоряному», а в готелі «Інтерконтиненталь», що на Михайлівській площі. Цікаво, що якраз навпроти був готель «Хайят», в якому розмістився штаб Юлії Тимошенко.

Отож, журналісти кочували туди-сюди. «Ставка» Януковича мала барський вигляд: великі зали, кришталеві люстри. А от на дрібницях Віктор Янукович зекономив. Так, бутерброди для журналістів розійшлися враз.

Всі фото: Макс Левін

Тоді як в «Хайяті» пирували по повній. Якби побачив це Маяковський, неодмінно б процитував сам себе: «Ешь ананасы, рябчиков жуй, день твой последний приходит буржуй».

Отож, журналісти тусувалися у Януковича, а їсти бігали до Тимошенко.

Віктор Федорович продемонстрував надзвичайну відкритість. В його штабі не було рамок, перевірки документів, а його соратники являли собою саму люб´язність.

Що ж стосується штабу діючого президента Віктора Ющенка, то там відчувався розпач. Штаб традиційно розташувався в Українському Домі, де переважали помаранчеві кольори. З динаміків звучали бойові пісні Помаранчевої революції, але атмосфера панувала, як на біло-блакитних майданах у часи тієї ж революції.

Роман Безсмертний стояв, схиливши голову. Навколо так само згорьовано стояли останні воїни Президента. Надії, що у Віктора Ющенка є прихований електорат, не справджувались. Діючий президент програвав з непристойно низьким результатом.

Повеселила присутніх лише Віра Ульянченко, що раптом цілком серйозно заявила, що Віктор Андрійович залишиться Президентом. «Ми не довіряємо екзит-полам і віримо, що Ющенко проходить у другий тур».

Щоправда сам Ющенко очевидно думав інакше, бо на очі журналістам не з’явився.

Зате повз автора пройшов змарнілий брат Президента. На простеньке питання журналіста, які настрої панують в штабі Ющенка, Петро Андрійович відповів таким ненависним поглядом, ніби його спитали щось непристойне. За тим - відвернувся і пішов.

Тим часом у штабі БЮТ вирувало життя. В останні, перед закриттям дільниць, хвилини, по «Хайяту» забігали окрилені щастям БЮТівці. Скоро результати екзит-полу продемонстрували, звідки взялася вся ця неймовірна ейфорія.

Тимошенко, до речі, не спішила демонструвати свою радість журналістам. На очі преси – з’явилася лише о 21 годині. Прийшла, як звичайно – вся в білому з традиційною косою. Виступала Тимошенко на фоні даних Національний екзит-полу, що демонстрував відрив Тимошенко від Януковича на рівні 4 відсотків. До речі, трохи згодом в штабі БЮТ підкорегували ці оптимістичні цифри на ще ліпші. Опівночі Тимошенко відставала від Януковча начебто лише на 2 відсотки.

Сама промова Тимошенко була промовою переможця. «Шансів у Януковича, який представляє кримінальні кола, не існує. Його рука ніколи не ляже на Пересопницьке Євангеліє», - віщала Тимошенко. Головна її думка полягала в тому, що тепер всі демократичні кандидати повинні передати їй своїх виборців їй. «Я розумію тих людей, що голосували за Тігіпка та Яценюка. Вони хотіли змін, я забезпечу їм ці зміни. Я розумію тих людей, що голосували за Ющенка. Вони хочуть, щоб Україна відбулася як національна та демократична країна. Я це їм забезпечу», - обіцяла вона.

Треба сказати, в штабі ЮВТ цілком серйозно плюсували в одну купу голоси Тимошенко, Тігіпка, Яценюка, частково Литвина і мріяли, що стільки візьме Тимошенко в другому турі. У цей час всі ці кандидати, як один, заявили: не закликатимуть своїх виборців підтримати ні Януковича, ні Тимошенко.

Однак Юлія Володимирівна впевнена в протилежному. «Весна переможе», - традиційно заявила вона.

Кадрові питання, на кшталт: чи обіцятиме Тігіпку прем´єрство, Юлія Володимирівна не коментувала.

Коли ж її раптом спитали про справу Гонгадзе - вона, як колись Ющенко, пообіцяла довести її до кінця. «Георгій Гонгадзе - це була людина, яку я поважала і мала за свого друга». «А чи відбудеться суд над Кучмою?» - пролунало наступне питання. «Я не прокурор - відповіла Тимошенко, - я тільки обіцяю, що зроблю все, щоб Кучми більше не народжувалися». Після деякої паузи вона додала: «І Януковичі теж».

Паралельно з прес-конференцією Тимошенко в штабі Януковича виступала Ганна Герман. Вона, звичайно, роздувала, як могла, перемогу свого лідера. Основна теза: «Наш Янукович набрав більше ніж три провладні кандидати – Тимошенко, Ющенко, Литвин». Герман запевняла: найчесніший той екзит-пол, який давав Януковичу відрив від Тимошенко в 10 відсотків.

Хоча її оптимізм не розділяв Ринат Ахметов, що тусувався кулуарами і радо спілкувався з журналістами. «Якщо буде розрив в 5 відсотків, це буде дуже хороший результат», - переконував Ахметов.

«А ви щиро бажаєте, щоб Янукович став Президентом?» - засумнівалася тоді журналіст Соня Кошкіна. Ахметов переконував, що щиро-щирісінько, а в той же час реабілітовувався перед Тимошенко. Зокрема, доводив присутнім: що звинувачення Юлії Володимирівни проти олігархів його не стосуються.

«Кишені у олігархів знаєте які?», - Ахметов показав рукою від поясу до коліна. «А в мене, як бачите, звичайні. Я не олігарх, олігархи кошти в кишені складають, а я створюю нові робочі місця», - заявив Ахметов.

На запитання, чи буде він святкувати перемогу Януковича, відповів: «Я футбольна людина, звичайно буду. Перший тайм виграли – отже треба святкувати».

Поки преса спілкувалася з Ахметовим, по коридору пройшов хмурий і мовчазний Віктор Янукович, що зовсім не був схожий на людину, що збирається щось святкувати. Жодна посмішка не змогла приклеїтися на його суворе обличчя. Було видно: отриманий результат його морально вбив.

Однак, на трибуні Янукович взяв себе в руки - посміхнувся. Він розповідав, як у нього все чудово, ось у Тимошенко, навпаки, біда. «Я подивився брифінг прем’єр-міністра. Я побачив: вона в розпачі», - заявив Янукович.

Щоправда, чому Янукович зробив такий висновок, він так і не пояснив.

Що цікаво: жодний з двох переможців першого туру не був налаштований святкувати перемогу. Янукович, зрозуміло, не був задоволений результатом. У Тимошенко з настроєм теж несклалося.

Її соратник Олександр Абдуллін розповів: Юлія Володимирівна сказала команді: «Не треба розслаблятися». Отож, шампанське не пили. Поздоровлень не приймали. В останній момент Тіна Кароль принесла Тимошенко букет білих троянд – це були всі квіти для Юлії Володимирівни.

Ще не минуло опівночі, як лідери штабів переможців роз’їхалися по домівках. Так тихо й спокійно проминула ніч першого туру. В принципі, його результат був давно прогнозований. Сюрпризом стало лише те, що Янукович не надто випередив Тимошенко. Отож, другий тур стане боротьбою кандидатів однієї вагової категорії.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram