ГоловнаПолітика

У Ющенка буйно розцвіли нарциси

Чи легко знайти людину, яка не певна, що Ющенко має шанси на виборах? Простіше простого. А чи легко знайти людину, що не сумнівається в другому терміні Президента України? Це не легко. Але одного такого оригінала журналісти знайшли в Українському домі на прес-конференції Президента. І цією людиною виявився сам Президент Віктор Ющенко.

У Ющенка буйно розцвіли нарциси

"В мене немає сумнівів, що я переможу", - наголосив Президент. І щоб ніхто не подумав, що це жарт, додав: «Я це стверджую не як солодку новину».

Для Ющенка білий став кольором смерті

Впродовж прес-конференції було наведено безліч аргументів, які мусили підтвердити таку самовпевненість кандидата з далеко не найвищим рейтингом.

Треба сказати, ці аргументи не були вже такими переконливими, більше емоційними. Однак через дві з половиною години спілкування склалося враження, що впевненість Ющенка не на публіку, він сам свято вірить у свою зірку. В Україні вже давно забули, що колись Ющенка називали «месією». А він не забув. Він на передовій боротьби з «політичними сектами» і навіть самою Смертю.

Він так і сказав журналістській громаді, що зробить все для того, щоб «виграла не вона - біла жінка з косою». Всі подумали про Тимошенко. Але Ющенко уточнив:«Я маю на увазі смерть».

Всі фото: Макс Левін

А тепер про те, як Віктор Ющенко сподівається виграти вибори.

План простий. На думку Віктора Андрійовича, все вирішить перший тур, отже головна битва не за горами. «Президентом стане той, хто в першому турі вийде опонентом Януковича», - заявив Президент.

Ющенко впевнений, що це буде він, якщо тільки вдасться перешкодити фальсифікації виборів. А головним фальсифікатором Віктор Андрійович визначив, не важко здогадатися кого – Юлію Тимошенко.

"Загроза №1 буде виходити з Тимошенко. Або по темі масового зриву підрахунку голосів, або фальсифікацій», - запевнив президент.

Свою логіку він пояснив тим, що у першому турі іншим учасникам немає сенсу працювати над фальсифікаціями. «Тому що проблема буде лише в однієї сили, в одного кандидата із трьох. Це Тимошенко!" - наголосив Ющенко. Отже, Президент вже ставить Тимошенко в рейтингу кандидатів десь після себе.

«Я публічно попереджую прем’єра, щоб вів себе згідно закону», - погрозив прем’єр-міністру Віктор Ющенко.

Він розповів, що до нього систематично надходить інформація про різні сумнівні плани прем’єра щодо фальсифікацій. Також він зауважив, що йому стало відомо про підготовку липових замахів, щоб збільшити рейтинг Юлії Володимирівни. «Ця людина піде на будь що, на будь-яке суспільне протистояння», - зауважив Віктор Ющенко.

Вона - це не Україна, Україна - це Він

Треба сказати, що «наїздам» на Юлію Володимирівну була присвячена більша частина прес-конференції. Кажуть, що на початку свого президентства Віктор Андрійович ревно вичитував своїх соратників, якщо раптом хтось у прямому ефірі прізвище «Тимошенко» назвав більше раз, ніж прізвище «Ющенко». Нинішній же Віктор Андрійович побив будь-які рекорди за кількістю «Тимошенко», що прозвучали впродовж двох з половиною годин.

Звичайно Віктор Андрійович говорив у контексті негативу, але, як відомо досвідченим піарщикам, не важливо, що говорять, а головне – щоб правильно називали прізвище.

Хоча, треба сказати, і своє прізвище Віктор Андрійович любовно повторював раз за разом. Наприклад, він звернувся до журналістів, а також народу України, адже прес-конференція йшла в прямому ефірі, з такими словами: «Якщо ви не знайдете в собі волі підтримати Віктора Ющенка, знайте, що ви підтримуєте єдиний кремлівський проект Янукович-Тимошенко. Тільки разом ми переможемо. Поки мандант у ваших руках - шанс є в України. Не в неї, бо вона - це не Україна". Голосуй за Україну, голосуй за Ющенка!».

Чому за Ющенка?

А тому, що Віктор Андрійович вважає, що він «найбільш успішний голова Нацбанку». «Я віднесений до п´ятірки найкращих банкірів світу», - похвалився Ющенко.

А ще він найефективніший прем’єр-міністр України. "Хоча ніхто в гірших обставинах не отримав прем´єрство, ніж наприкінці 1999 прем´єр Ющенко", - наголосив він. "Якщо відверто, це була сьома пропозиція від Леоніда Даниловича: "Іди на уряд". Я чую, що вже немає куди діватися, беру відрядження в Німеччину і чотири дні переховуюсь там, тільки щоб не піти цей клятий уряд. Мені телефонує президент і каже: "Я тебе прошу, йди. Мені немає кого поставить", - пригадав Ющенко.

А от що стосується президентства, тут чомусь Ющенко хвалився менше. Він лише зауважив, що його згодом ще оцінять. «Треба, щоб пройшло трохи часу. Щоб було з чим порівняти» - зауважив Ющенко.

І так всю прес-конференцію. Ющенко або говорив про себе хорошого, або про Тимошенко – світове зло, сектантку і злочинницю. І загалом, і конкретно.

Як Ющенко віддав Тимошенко золото

Відомо, що якщо Ющенко звертається до конкретних фактів, він вибирає цифри. Так було і цього разу. Отже він засипав присутніх цифрами, що характеризували Тимошенко. Він звинуватив уряд, який 8 млрд грн. відібрав на свої потреби у органів самоврядування, який на 20 млрд грн. не повернув ПДВ, який 12 млрд. податків зібрав авансом, за якого борг України з 80 млрд виріс до 300 млрд. Тимошенко, за словами Ющенка, вже навіть залізла у золотий запас України, який був недоторканий аж 17 років.

Щоправда, Ющенко додав, що НБУ виділив золото уряду за його дорученням, однак не було куди діватися, бо потрібно було чимось розплачуватися за спожитий у грудні газ. "Газові відносини, які нав´язала прем´єр Юлія Тимошенко - це угода катастрофи нашого енергетичного сектору", - зауважив Ющенко .

Він додав, що якби Україна мала і тариф на транзит такий, як, наприклад, Австрія, Словаччина, НАК Нафтогаз у минулому році отримав би додатково 40 мільярдів гривень і не мав би збиткового бюджету.

"Коли мені говорять про те, що Тимошенко домовляється с російською стороною...Тимошенко спочатку проводить переговори з генпрокурором РФ, щоб за ті хабарі, які вона розсіювала в Росії, її не затримали і не підняли питання про поновлення цієї кримінальної справи", - додав Ющенко.

Ющенко показав всі пальчики депутата Ляшка

До речі, під час прес-конференції Віктор Андрійович влаштував читання кримінальної справи Тимошенко в прямому ефірі. Це та справа, що була порушена російською прокуратурою проти Юлії Тимошенко за дачу хабарів вищим посадовим особам міністерства оборони Росії в 1995-1996 році.

Ющенко довго гортав справу, щоб зачитати журналістам, як він сам висловився, «щось цікавеньке», і нарешті вирішив зупинитися на висновках Московского гарнізонного суду. «Тут російською мовою, але я можу прочитати і російською. Отже: «суд постановил, что Тимошенко обвиняется в том, что в сентябре и ноябре 1996 года в городе Днепропетровске организовала дачу взяток через посредника в Москве должностным лицам Министерства обороны за совершение ими заведомо незаконных действий, а именно подготовку соглашения и дополнений к нему на общую сумму 750 миллионов долларов, а также оперативную группу поставок... по ценам, превыщающим цены украинских и российских производителей", - зачитав президент.

"Постановил избрать обвиняемой Тимошенко ... меру пресечения в виде заключения под стражу", - продовжив цитувати документ Ющенко.

За його словами, з цих документів було легко прийти до контрактів по газу 2009 року.

На прохання журналістів Ющенко уточнив, що на документі, який він цитує, стоїть дата 2005 рік, тож не дивно, що присутні на прес-конференції захотіли дізнатися, а де Віктор Андрійович був раніше, чому він читає цей документ тільки зараз.

«Йшло кримінальне слідство», - викрутився Президент.

За його словами, у 2005 році російська прокуратура просила українську сторону допомогти з’ясувати місце перебування Тимошенко. За словами Ющенка, українська прокуратура не пішла назустріч, бо Юлія Володимирівна мала депутатський імунітет. «Якось у ресторані їй передали повістку. Але вона взяти її відмовилася, а за тим зникла», - розповів Ющенко.

До речі, публічне читання документів слідства однією Тимошенко не обмежилося. Перед цим Віктор Ющенко захоплено цитував справу депутата БЮТ Олега Ляшка.

Це була, так би мовити, конкретна ілюстрація до його тези, що українська влада за часів уряду Тимошенко вкрай криміналізувалася. «У нас в парламенті люди, що мають 1- 3-4 судимості», - запевнював Ющенко. «Ось, наприклад, справа Ляшка, - Ющенко похитав з трибуни грубою течкою і продовжив: Це той головний розподільник бюджетних коштів у Чернігівській області, - Ющенко почав перегортати сторінки, поки не дійшов до фото: «Ось, дивіться, це сидить той, про якого я говорю. А це його відбитки пальців». У залі покотилися смішки. «Пальців ніг, вух, ще чогось», -продовжував Президент.

Далі Ющенко зачитав, на його думку, найцікавіше, як Ляшка намагалися перевиховати. «Пункт перший – «приобщить к труду». Не вдалось. Пункт другий – «помочь осознать вину». Не вдалось. Пункт третій – «привлечь к общественной работе в коллективе заключенных». Не вдалось. Він знайшов собі інший колектив – секту БЮТ, - зауважив Ющенко від себе і продовжив цитування, - І нарешті, пункт четвертий – «привить уважение к законам Украины». Не вдалось».

«Який піп - такий і прихід», - тріумфально зауважив Ющенко. Він також заявив, що в нього є течка і на депутата БЮТ Андрія Портнова. Однак цитувати її не став.

Президент зауважив, що він не має можливості боротися з криміналізацією влади, що особливо загострилася при Тимошенко. Мовляв, так сталося тому, що міністра внутрішніх справ призначає прем’єр, а генпрокурора - партійна більшість. При цьому Президент чомусь забув про керівника СБУ та його заступників, яких призначають за активної участі Президента.

«Хіба міністр Луценко знайде вбивцю Лозинського? Та ніколи! Хіба міністр Луценко розслідує справу гвалтування дітей представниками цієї секти. Ніколи!...Він тільки їздить з пістолетом по Україні, агітує за Юлію Тимошенко», - обурювався Президент.

А ось команда Президента, на відміну від команди Тимошенко, чесні та порядні люди. Так сказав Ющенко. І виборчу кампанію на відміну від Тимошенко Ющенко веде без застосування адмінресурсу. Це теж сказав Президент. Він не на жарт обурився, коли журналісти в цьому засумнівалися. Адже Віктор Андрійович їздить по регіонам з агітацією за державний кошт, а також безконтрольно користується ефіром Першого національного каналу, хіба це не адмінресурс?

Виявилося, що ні. "Я є президент країни, і є закон, який зобов´язує державні ЗМІ висвітлювати мою роботу", - відповів Президент. Він навіть щиро здивувався, чому про це питають його, а не Тимошенко.

"Коли по 5 годин слухали селектор, як "Таміфлю" завезти в "Бориспіль", то це нормально сприймалось? Чи трансляції засідань уряду і парламенту?... А коли за президентом їздить державна камера - то це виняток?" - обурився він.

До речі, питання журналістів не були такі вже гострі, але Ющенко все одно дратувався. Зокрема, гаранта образило питання зі Львова про нагородження Президенськими нагородами «сепаратиста Бориса Колеснікова», «підрахуя» Сергія Ківалова, генпрокурора часів зникнення журналіста Гонгадзе – Михайла Потебенька.

«Ви все мені дорікаєте про ордени, а я зберіг Україну», - патетично заявив Ющенко. Зрештою він вгамував емоції і додав. «Це були неправильні рішення, я ними не можу гордитися», - заявив Ющенко.

Це були єдині помилки, які Віктор Андрійович визнав на прес-конференції за всі роки свого Президенства.

Треба сказати, Ющенко виглядав аж занадто самовпевненим. Але ця самовпевненість не була переконливою, навіть навпаки. Таких самовпевнених кандидатів у нас і так десять вагонів і один возик. Рейтинг Ющенка під час його президентства настільки впав, що, здається, було би краще, щоб Ющенко не вихвалявся, а посипав голову попелом, говорив про помилки. Народ український, як відомо, сентиментальний, любить пожаліти. Натомість всі побачили Ющенка з шашкою на голо…Ну хто в це повірить після того, як п’ять років Віктор Андрійович точно був не на коні?

І винні в цьому зовсім не журналісти, на яких Президент визвірювався другою чергою зразу після Тимошенко. Він звинуватив журналістів у тому, що вони «працюють на партію, пишуть так, як сказав пахан». Наголошував на тому, що журналіста треба відділити від партійної каси.

Потішно чути такі слова з вуст Президента, коли за п’ять років його повноважень нічого не зроблено для того, щоб державних посадовців від найдрібніших до найвпливовіших відділити від партійної каси та бюджетного корита.

Р.S. Під час прес-конференції Віктор Ющенко кинув одну фразу: «Я можу легко продатися будь-кому». Затим була довга пауза і нарешті закінчення «…за національні інтереси України».

Такий невдалий каламбур свідчить про те, що Ющенко за п’ять років президентства вперто нікого не слухав. В тому числі і спеціалістів по піару. Адже кожен, навіть новачок, розтлумачив би йому, що такого говорити не можна, особливо під час виборчої кампанії. Адже, що вартує опонентам витягти першу половину цитати і розтиражувати по всій країні. Так Ющенко збирається вигравати вибори? Все це сумнівно. Куди він без Майдану?

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram