ГоловнаЕкономікаБізнес

У "Філіп Морріс" заявили, що судові позови ставлять під загрозу роботу компанії в Україні

Голова Департаменту закордонних справ Швейцарії передав Президенту України офіційний лист, у якому атаку на компанію названо «несправедливою, безпрецедентною і руйнівною»

У "Філіп Морріс" заявили, що судові позови ставлять під загрозу роботу компанії в Україні
Фото: pmi.com

25 липня в Апеляційному суді Харківської області Державна фіскальна служба продовжить позиватися до компанії «Філіп Морріс Україна». За словами представника компанії, ДФС оскаржує т.зв. «Митний режим переробки», за яким компанія виробляла частину продукції у 2015-2016 рр. Як пише УНІАН, Державна фіскальна служба вимагає доплатити 635 млн грн податків, незважаючи на те, що раніше Харківська митниця дозволила компанії працювати в цьому режимі.

У 2015-2016 рр. компанія ввозила в Україну сировину, поміщала її в митний режим переробки та вивозила готову продукцію за межі України на підставі договорів купівлі-продажу.

Митний кодекс дозволяє поміщати в митний режим переробки товари на підставі договорів купівлі-продажу. Така позиція офіційно висловлювалася Мінфіном, підтримується профільним департаментом організації митного контролю ДФС", - прокоментувала представник компанії Наталія Бондаренко. Водночас інший департамент ДФС - податкового та митного аудиту - не згоден зі своїми колегами, обґрунтовуючи свою позицію Законом «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах». Однак цей закон втратив чинність ще 2012 р.

Цього ж дня слухатимуть інший позов проти компанії «Філіп Морріс Україна». Проти інвестора виступила також регіональна екологічна служба, зажадавши перекрити каналізаційну систему на виробничому об'єкті компанії біля Харкова. У компанії не виключають, що два зазначені судові позови можуть бути взаємопов'язані і загрожують роботі компанії в Україні.

Судові атаки проти одного з найбільших іноземних інвесторів уже привернули увагу європейських країн. Наприклад, 7 червня на зустрічі з Президентом України голова Департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Бурхальтер торкнувся питання бізнес-клімату України і передав Президенту України офіційний лист, у якому атаку на «Філіп Морріс Україна» названо «несправедливою, безпрецедентною і руйнівною». Компанія «Філіп Морріс Україна» посідає третє місце серед найбільших платників податків країни. За минулий рік вона сплатила понад 13,5 млрд грн податків. В Україні компанія забезпечує понад 1300 робочих місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram