ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк оцінив наслідки підвищення зарплати до 3200 гривень

Регулятор не очікує сплеску інфляції.

Нацбанк оцінив наслідки підвищення зарплати до 3200 гривень
Фото: Максим Левин

Національний банк під час наради з топ-менеджерами найбільших банків, яка відбулася 28 листопада, представив свою оцінку наслідків підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень.

На думку НБУ, це призведе до зростання середньої номінальної зарплати приблизно на 23% в 2017 році.

Особливо високими темпами середня зарплата зросте для низькооплачуваних працівників. Як наслідок, зросте їхнє споживання - переважно продовольчих товарів. При цьому ефект на платіжний баланс, а отже, на валютний ринок буде мінімальний, оскільки додаткові доходи будуть спрямовані переважно на товари внутрішнього виробництва.

НБУ очікує, що вплив цієї ініціативи на рівень інфляції в 2017 році буде стриманим і не призведе до виходу інфляції за межі запланованого показника - 8% плюс-мінус 2 процентні пункти.

Нагадаємо, 26 жовтня на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Володимир Гройсман несподівано заявив, що уряд вирішив закласти в проект держбюджету до другого читання підвищення мінімальної зарплати з 1600 гривень до 3200 гривень. Причому статися це має вже з 1 січня.

Увечері того ж дня президент Петро Порошенко в своєму відеозверненні до українців заявив, що підвищення мінімальної зарплати торкнеться 4 млн громадян, і доручив зробити так, щоб унаслідок такого рішення не підвищився жодний податок.

Раніше Кабмін пропонував підвищити мінімальну зарплату з 1 травня до 1684 грн і з 1 грудня до 1762 грн.

Зараз мінімальна зарплата встановлена на рівні 1450 гривень, з 1 грудня вона збільшиться до 1600 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram