ГоловнаЕкономікаБізнес

Кононенко висловив претензії до роботи "Нафтогазу" і "Укргазвидобування"

Депутат заявив, що держава не повинна розвивати газову галузь.

Кононенко висловив претензії до роботи "Нафтогазу" і "Укргазвидобування"
Фото: Макс Требухов

Народні депутати проголосували закон "Про ринок газу", але НАК "Нафтогаз" є монополістом з купівлі газу для України. Про це в понеділок в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

"На сьогодні жоден незалежний оператор не може працювати на ринку газу України. Ми жодного не пустили. Чому? Дуже просто: закон проголосований і теоретично на ринку України кожен може торгувати газом, але монополія на транспорт газу залишається в "Нафтогазу". Незалежні оператори хотіли прийти на ринок, але технічної можливості не мають, на жаль", - зазначив парламентарій.

За словами народного депутата, також впливає на формування тарифів і державна компанія "Укргазвидобування". Згідно з інформацією Кононенка, "Укргазвидобування" має намір протягом 4 років направити 6,8 млрд доларів на гідророзриви і на відновлення старих свердловин.

Кононенко вважає, що державні кошти не раціонально направляти в такому напрямку.

"Укргазвидобування" за рахунок збільшення коштів (зростання ціни на газ) має заплатити податок на прибуток, віддати 75% дивідендів до бюджету, а в бюджеті - у нас є куди витрачати ці кошти. Нам потрібні додаткові кошти на армію і в зв'язку зі збільшенням тарифів - кошти на субсидії для того, щоб малозабезпечені верстви населення не відчували підвищення тарифів", - заявив він.

На думку заступника голови фракції БПП, розвиток газової галузі в Україні потрібно здійснювати за рахунок приватних інвестицій. Відкривати ринок для іноземного капіталу, відкривати його не теоретично на папері, а фактично - для того, щоб створювати рівні умови конкуренції для всіх форм власності та для залучення іноземних інвесторів, вважає політик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram