ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв заявив про ризик відмови Стокгольмського суду "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому"

Такий наслідок можливий через рішення Мінекономіки перебрати на себе функції управління "Укртрансгазом". 

Коболєв заявив про ризик відмови Стокгольмського суду "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому"
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Стокгольмський арбітраж може відмовити НАК "Нафтогаз України" за транзитним позовом до російського "Газпрому". Про це голова правління НАК "Нафтогаз України Андрій Коболєв повідомив журналістам у ході другого дня 13-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, передає РБК-Україна.

Такий наслідок можливий через прийняте недавно рішення МЕРТ перебрати на себе функції управління ПАТ "Укртрансгаз".

"Цей крок, який був зроблений Міністерством економіки, повністю суперечить цьому плану (план розподілу функцій НАК) і є великим порушенням цього плану. Це, по-перше. Наслідки такі. Найбільший і найстрашніший наслідок, який ми можемо отримати, це відмова Стокгольмського арбітражу від розгляду щодо транзитної справи проти "Газпрому", - заявив Коболєв.

Глава НАК нагадав, що в цій справі вимоги "Нафтогазу" від російського монополіста становлять 12 млрд доларів. Крім цього українська сторона, зокрема, вимагає введення можливості віртуального реверсу і гарантування обсягів транзиту газу. При цьому, як зазначив Коболєв, "Газпром" у цій справі хоче зберегти статус-кво.

"Якщо це рішення не скасувати, то воно відкриває" Газпрому "дуже прості двері для того, щоб зупинити цей судовий позов. Про це є офіційний висновок наших юридичних радників", - сказав глава НАК.

Як повідомлялося, Міністерство економічного розвитку і торгівлі пояснило рішення забрати "Укртрансгаз" у своє управління необхідністю виконувати зобов'язання щодо Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

Енергетичне співтовариство побачило в діях МЕРТ загрозу позовам "Нафтогазу".

Усні слухання щодо суперечки "Нафтогазу" з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі заплановано на 25 вересня - 10 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram