ГоловнаЕкономікаДержава

На Южно-Українській АЕС аварійно зупинився енергоблок

Міністр енергетики назвав однією з причин поломок арешт рахунків "Енергоатому".

На Южно-Українській АЕС аварійно зупинився енергоблок

На Южно-Українській атомній електростанції вранці в п'ятницю аварійно зупинився один з енергоблоків.

Про це під час години запитань до уряду на засіданні Верховної Ради повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, відповідаючи на запитання нардепа Андрія Іллєнка.

Той заявив, що від початку 2016 року було дев'ять аварійних зупинок у роботі атомних електростанцій через те, що вони працюють на максимальній потужності.

"Згоден із вашими тезами. Навіть зараз відбулася зупинка на Южно-Українській АЕС, буквально 30 хвилин тому. Звичайно, ці вади виникли не за місяць, не за десять, не за тридцять. Це є наслідком неправильної роботи протягом останніх півтора року. Я більш ніж переконаний, що ми змінимо цю тенденцію, і хочемо вашої допомоги зокрема", - сказав у відповідь Насалик.

За словами міністра, це пов'язано зокрема і з блокуванням рахунків Національної енергогенеруючої акціонерної компанії "Енергоатом" (оператор українських АЕС).

"Півроку як рахунки НАЕК "Енергоатом" заблоковані через незрозумілу заборгованість. З приводу цієї заборгованості вели роботу безпосередньо СБУ, інші органи, які визнали її кримінальною, але на сьогодні виконавчою службою України заблоковано всі, без винятку, рахунки НАЕК "Енергоатом", і причина цієї заборгованості мені не зрозуміла. Я вважаю, що ця заблокованість рахунків і неможливість оплачувати комплектуючі НАЕК "Енергоатом" створюють небезпеку для нашої держави", - зазначив Насалик.

Йдеться про борг, який сформувався 20 років тому. 2012 року Вищий господарський суд зобов'язав "Енергоатом" виплатити ЗАТ СП "Укрелектроват" 127,3 млн грн боргу, що утворився ще 1996 року. Тоді виконати рішення суду було неможливо у зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняло стягувати борги з "Енергоатому". Термін мораторію минув 1 січня 2016 року. Наприкінці січня Рада продовжила цей мораторій, проте Президент ветував відповідний закон.

У березні 2016 року виконавча служба арештувала рахунки і майно "Енергоатому" на 200 млрд грн у рамках виконавчого провадження про стягнення боргу з НАЕК "Енергоатом" на користь "Укрелектровату".

Показово, що 68% акцій "Укрелектровату" належать американській офшорній компанії Energy Holding Ltd (New Castle). Колишній генеральний директор компанії Олена Тимчук володіє 17% акцій, Вікторія Фролова - 14,3% компанії. З лютого 2015 року виконувачем обов'язків директора компанії є Сергій Сидоренко. Він же є директором і засновником ще низки компаній. Серед них - компанії "Техенергомаш", яка влітку 2015 року виграла тендер "Енергоатому" на постачання електричного обладнання на 2,8 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram