ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько пояснила, чому Україна не реструктуризує внутрішній борг

Продовження і списання ОВДП потребують значної докапіталізації банків

Яресько пояснила, чому Україна не реструктуризує внутрішній борг
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів не вимагає реструктуризації внутрішнього боргу, тому що більшість облігацій внутрішньої держпозики знаходяться в портфелях банків, причому переважно державних банків, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це безглуздо. Це все одно, що перекладати з однієї кишені в іншу", - прокоментувала можливість внутрішньої реструктуризації міністр Наталія Яресько під час відеоконференції на "Українському інвестиційному дні", організованому Concorde Capital у Нью-Йорку.

Яресько пояснила, що у разі такої реструктуризації знадобиться докапіталізація банків, що зламає показники програми розширеного фінансування EFF з Міжнародним валютним фондом і зажадає більшого фінансування, ніж передбачені нею 40 млрд доларів.

Згідно з даними Нацбанку, на 19 липня обсяг ОВДП в обігу становив 480,14 млрд грн, з них у портфелі НБУ були папери на 352,96 млрд грн (73,5%), банків - 82,31 млрд грн (17,1%), нерезидентів - 23,24 млрд грн (4,8%), а решта переважно у НАК "Нафтогаз України" та Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Нагадаємо, що переговори із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію проходять наразі безрезультатно, тому що вони не погоджуються на списання України частини боргу.

Наступного тижня відбудеться тристороння зустріч України, МВФ і комітету кредиторів, на якій Мінфін представить їм нову пропозицію. Вона включає значне зменшення основної суми боргу, строку погашення боргу і зміну купона. Пропозиція також включає введення інструменту відновлення вартості для власників облігацій на випадок, якщо ситуація в Україні поліпшуватиметься швидше, ніж зазначено у прогнозах Програми EFF, яку підтримує МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram