ГоловнаЕкономікаДержава

Україна стоїть на порозі нового переділу власності, - нардеп

У Раду внесено законопроект про відповідальність власників банків

Україна стоїть на порозі нового переділу власності, - нардеп
Фото: Макс Требухов

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко не виключає, що масове банкрутство українських банків означає запуск нового, третього переділу власності у країні.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Перший переділ - 90-ті роки, другий переділ - часи Януковича... Зараз у парламент Нацбанк вніс законопроект про відповідальність кінцевого власника банку. З одного боку, це дуже агрна ідея. Але закон виписано так, що, якщо його ухвалять, у країні запуститься третій переділ капіталів. Яким чином? Фонд гарантування вкладів матиме можливість завдяки розмитим нормам закону за безцінь забирати будь-які активи будь-якого власника будь-якого банку", - сказав Денисенко.

Насамперед

цей законопроект не визначає поняття кінцевого бенефіціара, пояснив народний депутат. Тому ним можна назвати будь-яку людину і відібрати її майно на нібито законних підставах. Крім цього, Фонд гарантування вкладів може, по суті, на свій розсуд, вирішувати що, скільки і, головне, за якою ціною забрати у власника.

"Курс Нацбанку, закладений Гонтаревою, полягає в тому, що у середньостроковій перспективі в Україні має залишитися не більше ніж 20 банків. Все робиться правдами і неправдами, щоб закривалися не тільки "зливні бачки" і конвертаційні центри, а й системні, нормальні банки. Давайте згадаємо 2008-2009 рік, Америка. Коли почали падати фінансові інститути, держава займалася тим, щоби врятувати ці інститути. У нас же держава займається тим, що підштовхує ці інститути до банкрутства", - сказав він.

Денисенко наголосив, що окремі банки націоналізують. "Націоналізація передбачає мільярдні суми, 50-60 мільярдів гривень на сьогодні на підтримку одного лише банку", - сказав він.

"Тому коли ми говоримо про знецінення гривні та про мотиви багатьох чиновників і політиків, давайте не забувати, що ми стоїмо на порозі третього переділу власності в державі і, можливо, останнього, тому що після цього економіки може не стати", - підкреслив Денисенко.

Нагадаємо, що минулого року в Україні збанкрутували понад 30 українських банків, цього року - вже 6.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram