ГоловнаЕкономікаДержава

Торік обсяг тендерів впав на чверть

Держава не має коштів на капітальні видатки

Торік обсяг тендерів впав на чверть
Фото: grivna.eu

У 2014 році у "Віснику державних закупівель" оприлюднено дані про тендери на 155 мільярдів гривень. Про це свідчать підрахунки "Наших грошей" щодо розділу "результати закупівель" без урахування "звітів про укладення договорів", де публікуються закупівлі на допорогові суми, що не вимагають проведення відкритих торгів.

Це на чверть менш, ніж у 2013 році, коли у "ВДЗ" оприлюднили дані про тендери на суму 204 млрд гривень.

Падіння відбулося, незважаючи на зміни в тендерному законодавстві, які повернули держпідприємства під дію закону "Про здійснення держзакупівель".

Нагадаємо, в середині 2012 року владна більшість Верховної Ради дозволила держпідприємствам не публікувати дані про свої закупівлі, проведені за так звані "власні кошти". Це призвело до різкого падіння тендерних публікацій - з 520 млрд гривень у 2012 році до 204 млрд гривень у 2013 році.

Згідно з оцінкою "Наших грошей", продовження падіння тендерного обсягу у 2014 році порівняно з минулим роком пояснюється відсутністю у держави коштів на капітальні видатки (будівництво, ремонт доріг тощо), що обумовлено кризовими явищами в економіці.

Також через анексію Криму зникли тендери держкомпаній і установ півострова. Наприклад, "Чорноморнафтогаз" проводив закупівлі на мільярдні суми.

У другому півріччі також значно скоротилися тендерні обсяги Донецької та Луганської областей. У тому числі через зупинку низки шахтоуправлінь, які щорічно генерували тендери також на мільярди гривень.

У результаті на Донбасі значно збільшилися закупівлі військових структур, яким торік дозволили проводити тендери з переговорної процедури для скорочення часу.

Наприклад, Міністерство оборони у 2013 році провело тендери на 1 млрд гривень, у 2014-му - на 5,2 міддіарда гривень.

Разом з тим, зменшення загального обсягу закупівель не вплинуло на проведення найбільших тендерів.

У 2013 році 10 найбільших тендерів "коштували" 27,4 млрд гривень, тоді як цього року - 27,3 мільярда гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram