ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати підвищили ліміт держборгу до 968 млрд гривень

Девальвація гривні впритул наблизила борги України до позначки 1 трильйон

Депутати підвищили ліміт держборгу до 968 млрд гривень

Верховна Рада підвищила ліміт держборгу на 161,4 млрд гривень до 968,4 млрд. За відповідний законопроект №1125 за основу і в цілому проголосували у четвер 258 депутатів.

Таке рішення ухвалили у зв'язку з тим, що в проекті бюджету держборг розраховувався з курсу 12 грн/дол., тоді як зараз він знаходиться на рівні близько 16 грн/дол. У структурі держборгу кредити в іноземній валюті становлять близько 60%.

Також з бюджету додатково виділяються 3 млрд гривень на обслуговування держборгу, виконання зобов'язань держпідприємств "Укрмедпостач" і "Львівська обласна дирекція з протипаводкового захисту", а також на виконання зобов'язань за кредитами, залученими на реалізацію проектів "Циклон-4", "Створення національного супутникового зв'язку", і за кредитами Євро-2012.

Водночас 3 млрд гривень вилучаються з різних держпрограм у вугільній галузі. Ці гроші вивільнилися у зв'язку з військовою агресією на сході України.

Нагадаємо, листопадова девальвація призвела до того, що державний борг України, швидше за все, вже перевищив трильйон гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram