ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін заступився за екс-міністра Колобова перед СБУ

Україна гарантує виплату усіх своїх боргів

Мінфін заступився за екс-міністра Колобова перед СБУ
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів опублікувало коментар, з якого випливає, що екс-міністр фінансів Юрій Колобов не порушував законів при випуску єврооблігацій на 3 млрд доларів в кінці 2013 року, як вважає СБУ.

"Державні позики здійснюються з метою фінансування державного бюджету в межах, визначених законом про державний бюджет України, з дотриманням граничного обсягу боргу на кінець бюджетного періоду. Всі показники державного боргу на кінець 2013 року були в межах, визначених Законом України "Про державний бюджет України на 2013", - йдеться в повідомленні.

Мінфін зазначає, що міністр фінансів не може сам випустити облігації - для цього необхідне спеціальне розпорядження Кабінету Міністрів з дорученням взяти позику на умовах, які теж визначаються Кабміном. При цьому перед виходом на зовнішні ринки капіталу проводиться велика робота за участю майже всіх міністерств і відомств.

Єврооблігації випускаються згідно з нормами міжнародного права, договірна документація за такими транзакціями - стандартна для всіх випусків облігацій, які торгуються на Ірландській біржі.

У кінці повідомлення Мінфін гарантує, що Україна виконує всі зобов'язання перед кредиторами у повному обсязі.

Нагадаємо, СБУ заявила, що єврооблігації випустили з порушеннями законодавства. Після цього міністр фінансів РФ Антон Сілуанов сказав, що справу проти Колобова, можливо, пов'язано з тим, що Україна порушила одну з умов випуску, внаслідок чого РФ може зажадати від Мінфіну України 3 млрд доларів достроково.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram