ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала купувати енергетичне вугілля за кордоном

Українські шахти через бої на Донбасі більше не покривають потреб країни

Україна почала купувати енергетичне вугілля за кордоном
Фото: Макс Левин

Україна почала купувати енергетичне вугілля за кордоном, щоб компенсувати нестачу власного палива, пов'язану з бойовими діями на Донбасі.

"У зв'язку з падінням вуглевидобутку в зоні бойових дій сформувався дефіцит таких марок вугілля, як АТ і Т. Тому енергокомпанії змушені підписувати імпортні контракти", - заявив міністр енергетики Юрій Продан "Капіталу".

Серед покупців імпортного вугілля він назвав ДТЕК, "Донбасенерго" і "Центренерго". Поставки здійснюватимуть з Австралії, Південної Африки, Колумбії, Нової Зеландії. Обсягів законтрактованого вугілля міністр не повідомив.

Вугілля може прийти в Україну і з Росії. Зокрема, компанія Ріната Ахметова ДТЕК змушена була припинити експорт енергетичного вугілля і зараз завозить його зі своїх шахт у Ростовській області на Луганську ТЕС.

Нагадаємо, що зупинка вугільних шахт через бої на Донбасі загрожує Україні серйозним дефіцитом електроенергії. Уже зараз енергокомпанії почали готувати графіки віялових вимкнень. Зокрема, "Прикарпаттяобленерго" попередило, що в Івано-Франківській області вимикатимуть світло вранці й увечері загалом на 6 годин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram