ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін хоче дискримінувати виробників сонячної енергії, - юрист

Уряд намагається опосередковано знизити "зелений" тариф

Кабмін хоче дискримінувати виробників сонячної енергії, - юрист
Фото: mygazeta.com

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня, яким НКРЕ рекомендовано знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 під час розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з сонячної енергії, і не знижувати його для малих ГЕС, носить дискримінаційний характер та не ґрунтується на законі "Про електроенергетику".

Таку думку в коментарі "Форуму" висловив адвокат юрфірми Marchenko Danevych Максим Сисоєв."За законом цей коефіцієнт застосовується до двох типів виробників. Тобто Кабмін фактично здійснює дискримінацію та антиконкурентні дії стосовно одних виробників на користь інших. Про конкретні наслідки прийняття цього розпорядження говорити поки рано, оскільки Кабмін тільки рекомендував НКРЕ змінити коефіцієнт пікового часу. Загалом, навіть така рекомендація не заснована на чинному законодавстві, і, на мою думку, НКРЕ слід її проігнорувати", - сказав Сисоєв.

Відповідно до закону "Про електроенергетику", продовжив юрист, зміна НКРЕ коефіцієнта пікового часу не повинна впливати на розрахунок "зеленого" тарифу, так як він зафіксований законодавством станом на 1 січня 2009 року. Тому навіть після зменшення пікового коефіцієнта з 1,8 до 1,6 (у листопаді 2009 року) НКРЕ продовжує застосовувати коефіцієнт 1,8 до теперішнього часу, уточнив юрист.

Він також зазначив, що у парламентському комітеті з ПЕК зараз розглядається новий законопроект, яким пропонується встановити коефіцієнт "зеленого" тарифу на 2014 рік на рівні 34 євроценти/кВт-годину та 28,6 євроцента - з 2015 року (зі скасуванням місцевої складової).

Перевагою цього проекту є нова формула розрахунку "зеленого" тарифу, без урахування пікового коефіцієнта. "Схоже, що після того, як законопроект Міненерговугілля про зменшення "зелених" тарифів провалився у парламенті, Кабмін намагається не безпосередньо, а опосередковано знизити "зелений" тариф своїм розпорядженням. Якщо ж буде прийнято новий проект, то питання про піковий коефіцієнт знімається. Можливо, проект на це і спрямований", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram