ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ стурбований великою кількістю збиткових банків

Регулятор радить банкам вжити заходів щодо підвищення рентабельності

НБУ стурбований великою кількістю збиткових банків
Фото: Макс Левин

Національний банк стурбований тим, що за перші чотири місяці цього року відразу 39 банків зафіксували збитки. Про це йдеться в листі регулятора від 28 травня.

При цьому НБУ зазначає, що є банки, які забезпечують прибуткову діяльність тільки за рахунок спекулятивних операцій, і їх діяльність теж не можна вважати ефективною.

"У зв'язку з цим банки повинні провести аналіз ефективності роботи фронт-офісів, мідл-офісів, інфраструктури та мережі продажів і використовувати результати аналізу для оптимізації витрат і підвищення рентабельності", - заявили в НБУ.

Зокрема, регулятор радить банкам більше уваги приділяти підвищенню комісійних доходів. "Незважаючи на те, що комісійні доходи банків постійно зростають, їх частка в загальних доходах залишається низькою - 12,5%, тимчасом як у розвинених країнах - 25-30%", - йдеться в листі.

У ньому також йдеться, що НБУ доручає банкам підвищити рівень капіталізації, поліпшити якість активів і знизити кредитні ризики. Наприклад, щоб зменшити ризики банки зобов'язані суворіше підходити до видачі кредитів і об'єктивно оцінювати кредитні операції.

НБУ також пропонує проаналізувати власні стратегії розвитку та знайти можливості для збільшення доходів і скорочення витрат.

Вжиття таких заходів, як вважає НБУ, сприятиме стабілізації фінансового стану банків, підвищенню рівня їх ліквідності та платоспроможності, а також посиленню позитивного впливу діяльності банків на розвиток економіки.

Нагадаємо, від початку цього року відразу дев'ять українських банків виявилися неплатоспроможними. Багато з них пов'язані з попередньою владою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram