ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк повинен посилити моніторинг валютних операцій, - Тимонькін

За його словами, об'єктивних економічних чинників тиску на курс валют немає

Нацбанк повинен посилити моніторинг валютних операцій, - Тимонькін
Борис Тимонькин
Фото: www.investgazeta.net

Тіньовий сектор формує підвищений попит на валюту, який спричинив різке зростання котирувань валют на міжбанку - сказав у коментарі телеканалу БТБ Борис Тимонькін, заступник голови наглядової ради Укрсоцбанку.

Банкір також зазначив, що сьогодні не видно великого попиту на валюту серед населення.

"Ми розуміємо, обмінюючись враженнями, що, мабуть, частина учасників якихось тіньових схем найбільше вже активізувалася. І це вже питання до Національного банку, до Податкової інспекції. Контролюйте і гамуйте ці ситуації", - сказав Тимонькін.

Банкір зазначив, що злагоджена робота уряду та НБУ допоможе збалансувати ситуацію на валютному ринку і знизити панічні настрої, оскільки саме вони зараз визначають курс валют, а не об'єктивні економічні фактори.

"Якщо жорстко і дружно працюють уряд і Національний банк, то все можливо, тому що ситуація цього зростання - це суто нерви. Вона ж не економічного характеру. У нас платіжний баланс минулого року - плюс $2 млрд, на відміну від мінус $4 млрд позаминулого року. Тобто таких серйозних, об'єктивних економічних чинників тиску на курс немає. Ситуація була б кращою, якби не нервували", - сказав банкір.

Тимонькін додав, що зараз керівники НБУ відновили взаємодію і регулярні зустрічі з представниками банків, щоб контролювати ситуацію і в самому фінансовому секторі, і на валютному ринку.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram