ГоловнаЕкономікаДержава

Бюджет Києва розкритикували за нереалістичність

Плани надходжень з держбюджету і від податків виявилися "мильною бульбашкою"

Бюджет Києва розкритикували за нереалістичність
Здание Печерской РГА
Фото: Александр Рудоманов

Ухвалений 4 лютого бюджет Києва на 2014 рік депутати опозиційних фракцій вважають нездійсненним.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина".

Нагадаємо, дохідна частина бюджету становить 20,1 млрд грн, а сума витрат - 19,8 млрд грн. Сесія Київради відбувалася в приміщенні Печерської районної державної адміністрації (РДА), тому що будівлю Київської міської державної адміністрації (КМДА), де зазвичай проходять засідання, зараз зайняли протестувальники з Майдану. Бюджет ухвалили за скороченою процедурою, оскільки вчора закінчувався двотижневий термін з дня офіційного опублікування закону про держбюджет, в рамках якого мали ухвалити місцеві бюджети. За ухвалення бюджету голосували руками, оскільки в актовому залі Печерської РДА немає електронної системи голосування.

Перед голосуванням голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Київради Валерій Ярошенко (позафракційний) озвучив більш ніж 100 поправок від різних депутатських фракцій і груп, що стосуються здебільшого перерозподілу коштів бюджету. Зокрема прозвучали пропозиції виділити 86,1 млн грн на реконструкцію проспекту Перемоги, 22 млн грн - на будівництво під'їзної дороги до інноваційного парку Bionic Hill, а також 147 млн грн — на будівництво Подільського мостового переходу через Дніпро. Підтримавши всі запропоновані поправки, 75 присутніх у залі депутатів ухвалили бюджет одностайно.

Депутати опозиційних фракцій Київради не голосували за бюджет. Пізніше представники цих фракцій назвали бюджет "мильною бульбашкою". "Влада заявляє, що ухвалює дуже добрий бюджет, але це не так. З 20 млрд грн доходів з держбюджету мають намір залучити 3,3 млрд грн, але не факт, що це відбудеться, оскільки в держбюджеті немає таких коштів (обсяг субвенцій з держбюджету для столиці вже становить 234 млн грн, а для збільшення цієї суми необхідно вносити зміни до держбюджету). З решти 17 млрд грн на оплату захищених статей виділили 14 млрд", - заявив заступник голови фракції УДАР в Київраді Андрій Странніков. За його словами, в міському бюджеті порівняно з минулим роком на 1,5 млрд грн збільшил податок на доходи фізичних осіб: "У бюджеті минулого року він становив 7,5 млрд грн, а в цьому - вже 9 млрд грн. Але за рік киян більше не стало, відповідно, і податків платити більше не будуть".

Андрія Страннікова підтримала і голова фракції "Батьківщина" Тетяна Меліхова. "Виконати бюджет неможливо . Наприклад, від сплати зборів за користування землею сподіваються отримати 4,4 млрд грн, хоча минулого року зібрали всього 1,9 млрд грн. Чому зараз цей показник повинен збільшитися? Ухвалення такого документа поставить під сумнів соціальні виплати вже в кінці року!" - зазначила Меліхова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram