ГоловнаЕкономікаБізнес

"Вікіпедія" оголосила страйк через закон про наклеп

Сайт буде щоденно виходити в оффлайн на півгодини.

"Вікіпедія" оголосила страйк через закон про наклеп

Українськкий розділ онлайн-енциклопедії "Вікіпедія", починаючи з 21 січня, щодня буде зупиняти свою роботу з 16:00 до 16:30 на знак протесту проти скандального закону, ухваленого Верховною Радою 16 січня, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп і запроваджує інтернет-цензуру.

"Це відключення - страйк на знак протесту проти ганебного закону, який у разі його впровадження може серйозно нашкодити свободі та відкритості інтернету, в тому числі "Вікіпеді ", - йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті.

Зазначається, що користувачі "Вікіпедії" будуть побоюватися редагування і створення статей про живих осіб через страх кримінальної відповідальності за наклеп або писатимуть тільки офіційну інформацію, яка не відповідає вимогам "Вікіпедії" про нейтральність.

"Це може створити ситуацію, коли існуватимуть тисячі статей про людей з неактуальною або упередженою інформацією, що негативно позначиться на розвитку україномовного розділу "Вікіпедії", - йдеться у статті.

Нагадаємо, законопроект авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Володимира Олійника ввів до Кримінального кодексу нову статтю 151-1 під назвою "Наклеп". Максимальне покарання за нею - до 2 років в'язниці. Документ також дозволяє закривати доступ до сайтів, через які поширюється інформація, що суперечить закону, без рішення суду.

Депутати голосували за законопроект підняттям рук. Голова лічильної комісії оголосив, що його підтримали 235 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram