ГоловнаЕкономікаБізнес

"Київстар" і МТС можуть позбутися безкоштовних внутрішньомережевих дзвінків

Влада має намір втрутитися в політику телефонних операторів.

"Київстар" і МТС можуть позбутися безкоштовних внутрішньомережевих дзвінків

Мобільні оператори "Київстар" і МТС можуть позбутися права надавати безкоштовні внутрішньомережеві дзвінки.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Напередодні Нацкомісія, що здійснює держрегулювання зв'язку та інформатизації, підготувала законопроект, який дає їй право втручатися в тарифну політику операторів зі значною ринковою часткою (SMP, significant market power).

За словами члена НКРСІ Людмили Єжової, SMP-оператором може бути визнано компанію, чия частка в доходах ринку перевищує 25%. До таких належить "Київстар" (близько 40% ринку), "МТС-Україна" (близько 30% ринку) і "Укртелеком" (частка доходів від послуг місцевої телефонії становила 2011 року 73%).

Як стверджує джерело видання в НКРСІ, мета документа - боротьба не з завищеними, а із заниженими тарифами. При цьому, на думку регулятора, безкоштовні внутрішньомережеві розмови є "шкідливою для розвитку конкуренції практикою".

"Безкоштовні дзвінки в середині мережі надають дешевше за собівартість. Великі оператори можуть дозволити собі крос-субсидувати їх за рахунок більш рентабельних послуг, а дрібні змушені працювати в збиток", - заявила Єжова.

На думку аналітиків, найбільші вигоди в разі ухвалення законопроекту отримає life :) - третій за величиною мобільний оператор і раніше зможе пропонувати безкоштовні внутрішньомережеві дзвінки, хоча це буде заборонено конкурентам.

У "МТС-Україна" вважають, що підстав для цінового регулювання в держави немає. "В Україні немає іншого такого споживчого ринку, де ціни за останні 10 років зменшилися б у десятки разів і продовжували б падати. Це результат вільної конкуренції, а не тарифного регулювання", - говорить гендиректор компанії Іван Золочівський.

Водночас президент "Київстару" Ігор Литовченко вважає, що буде краще, якщо перевіркою обґрунтованості цін займеться НКРСІ, а не АМКУ. "Навіть якщо нашу компанію буде визнано SMP-оператором, я впевнений, що в комісії, на відміну від АМКУ, зможуть розібратися, що до чого", - зазначив менеджер.

Своєю чергою, гендиректор "Астеліту" Олександр Барінов допускає, що його компанію може бути визнано SMP-оператором. "Норма про частку в 25% виручки 2010 року не завадила НКРСІ визнати всіх операторів монополістами на ринку доступу до власних мереж", - нагадав менеджер.

Нагадаємо, влітку АМКУ надав НКРСІ право визначати зі значною ринковою часткою. Таким чином, такі оператори будуть зобов'язані попереджати комісію про всі зміни тарифів. У звіті НКРСІ за 2011 рік зазначено, що на внутрішньомережеві дзвінки нині припадає 94% усього національного мобільного трафіку. Раніше в АМКУ заявили, що готові ввести держрегулювання цін на мобільний зв'язок.

Зазначимо також, перший замголови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін вважає, що найбільші мобільні оператори України "Київстар" і МТС необхідно оштрафувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram