ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ випустив монету "Античне судноплавство"

Тираж - 5 тис. штук.

НБУ випустив монету "Античне судноплавство"
Фото: www.segodnya.ua

Національний банк України випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 10 грн, яка продовжує серію "Морська історія України".

Про це повідомили в прес-службі НБУ.

Монету "Античне судноплавство" випущено тиражем 5 тис. штук. На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний герб України, стилізований напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під яким рік карбування монети - 2012, на тлі стилізованої карти зображено ліворуч розу вітрів як символ морських подорожей і праворуч античну монету Боспорського царства, в нижній частині - меандрову стрічку і номінал: на монеті зі срібла - 10/ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети розміщено: зліва стилізоване зображення носа античного корабля, яке часто зустрічається на грецьких і римських монетах як символ мореплавства, угорі праворуч - судно під вітрилами і на тлі широкої меандрової стрічки стилізований напис - АНТИЧНЕ/СУДНОПЛАВСТВО.

Ця монета продовжує серію "Морська історія України", що відображає історію судноплавства і суднобудування на території нашої держави. Суднобудування, яке було однією з основних галузей виробництва античних міст Північного Причорномор'я, сприяло технічному прогресу тодішнього суспільства, розвитку математичних знань, будівельної технології, природничих наук і т.д.  Майже дві тисячі років Південний Крим був вузловим пунктом морської торгівлі і районом інтенсивної навігації.

Нагадаємо, в грудні 2010 року Нацбанк випустив у цій серії монету "Козацький човен" номіналом 20 грн.

Фото: http://www.unn.com.ua

Фото: http://www.unn.com.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram