ГоловнаЕкономікаФінанси

Янукович хоче відв'язати гривню від долара

Президент розповів про загрози курсової стабільності.

Янукович хоче відв'язати гривню від долара
Фото: www.president.gov.ua

Президент Віктор Янукович пропонує відмовитися від прив'язки гривні до долара США.

Про це йдеться в щорічному посланні Президента до Верховної Ради.

"Валютна стабільність вимагає: відмови від використання штучної прив'язки гривні до долара США як антиінфляційного заходу і переходу до формування гнучкої динаміки валютного курсу в межах валютного коридору", - сказано в ньому.

Янукович також запропонував підвищити прозорість процесу курсоутворення завдяки введенню порядку звітності Національного банку України про обсяги щоденних валютних інтервенцій, ефективність вжитих заходів і причини виникнення кризових ситуацій.

Президент наголосив, що "загрози курсової стабільності пов'язані з впливом невизначеності на світових валютних ринках, девальваційними процесами у світі, значним дефіцитом торговельного балансу Україна, зростанням витрат на обслуговування зовнішнього боргу, високими девальваційними очікуваннями населення і глобальною тенденцією до виведення капіталів із ринків, що розвиваються, в умовах переорієнтації інвесторів на ринки розвинених країн".

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що курс гривні слід прив'язати до мультивалютної корзини, в яку можуть увійти долар, євро, російський рубль, польський злотий і британський фунт стерлінгів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram