ГоловнаКультура

В Україні створили кіноакадемію і заснували національну кінопремію

Перша церемонія нагородження відбудеться 20 квітня.

В Україні створили кіноакадемію і заснували національну кінопремію
Фото: www.ukrkino.com.ua

В Україні заснували Кіноакадемію і щороку вручатимуть призи у сфері кінематографії.

Про це повідомляє Детектор медіа.

Ініціатором створення Національної кіноакадемії і премії "Золота Дзиґа" став Одеський міжнародний кінофестиваль. Так фестиваль хоче підтримати розвиток українського кіно та індустрії.

Кінопремію назвали на честь видатного кінематографіста Дзиґи Вертова. Організатори зазначають, що "Золота Дзиґа" стане "символом стрімкості і безупинного розвитку". Дизайн статуетки розробить художник Назар Білик.

Арт-директором Української кіноакадемії і кінопремії став кінознавець Алік Шпилюк. Він зазначив, що до складу Кіноакадемії можуть увійти:

  • представники кіноіндустрії, кінопрофесіонали;
  • діячі культури, мистецтва і кіноіндустрії, які зробили суттєвий внесок у розвиток і просування українського кіно;
  • меценати і спонсори українського кіно.

Очікується, що до складу Української кіноакадемії увійдуть понад 600 членів. Серед них оберуть правління, яке буде складатися з 15 осіб. Виконавчим директором Української кіноакадемії і Національної кінопремії призначили директора з маркетингу ОМКФ Ганну Мачух.

Подати свій фільм на розгляд можна з 20 лютого до 19 березня включно. До участі у відборі допустять фільми, прем'єри яких відбулася протягом 2016 року.

Переможців визначатимуть у 14 номінаціях: "Найкращий фільм", "Найкращий режисер" (премія імені Юрія Іллєнка), "Найкращий актор у головній ролі", "Найкраща актриса у головній ролі", "Найкращий актор другого плану", "Найкраща актриса другого плану", "Найкращий оператор-постановник", "Найкращий художник-постановник", "Найкращий сценарист", "Найкращий композитор", "Найкращий документальний фільм", "Найкращий анімаційний фільм", "Найкращий ігровий короткометражний фільм", премія за внесок у розвиток кіно. Голосування за переможців відбуватиметься у два етапи. Повністю з регламентом кінопремії можна ознайомитися за посиланням.

Перша церемонія нагородження "Золотої Дзиґи" запланована на 20 квітня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram