ГоловнаБлогиБлог Инициативы киевлян

Громадський простір – пішоходам

Вулиці міста належать городянам - саме це продемонстрували учасники флешмобу "Пікнік на узбіччі", що днями відбувся на Андріївському узвозі. Кілька десятків людей зупинили незаконний автомобільний рух номінально пішохідною вулицею.

В наших широтах не модно послуговуватися спільним - його зневажають, а частіше крадуть. Пасажир метро мріє про автомобіль (і плювати на пробки!), а коли купить, то обов"язково припаркується на тротуарі пішохідної вулиці. Громадські парки та пляжі засмічують або обносять приватним парканом. Усвідомлювати це боляче, терпіти - неможливо. Наше завдання - повернути собі вкрадене: вкрадений тротуар, вкрадену пішохідну зону, привласнений кічовими новобудовами історичний центр.

І, як показала акція, зовсім не обов"язково для цього вдаватися до насильства. Найбільш неочікуваною для мене виявилася готовність наших співгромадян виконувати закон: власники дорогих джипів слухняно розверталися, коли молоді люди вказували їм на знак "Проїзд заборонений". Сила в правді, варто лише пам"ятати про це та іноді нагадувати одне одному.

Наші вимоги:

Опублікувати проект реставрації/реконструкції Андріївського узвозу, на підставі якого вже ведуться роботи, або, якщо такого немає, зупинити незаконні роботи на вулиці;

Опублікувати схему розміщення дорожних знаків на Андріївському узвозі та їхнє роз"яснення щодо права проїзду службово транспорту та автомобілів місцевих жителів;

Встановити пости ДАЇ/шлагбауми на в"їзді або іншим чином проконтролювати виконання ПДД на Андріївському узвозі;

Розробити аьтернативні шляхи під"їзду до житлових будинків на Андріївському узвозі, внести їх в план реконструкції/реставрації та генеральний план Києва.

Ілько Гладштейн, громадський активіст

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram