ГоловнаСвіт

Мирослава Гонгадзе: "На виборах президента США голоси українців матимуть значення у Флориді, Іллінойсі, Огайо та Пенсільванії"

Українська діаспора у США визначається зі своєю позицією на президентських виборах. Традиційно американські українці голосують за республіканців, однак позиція і висловлювання кандидата від цієї партії Дональда Трампа змусили їх переглянути свої політичні уподобання. Наскільки вагомим є голос української громади США на цих виборах розповіла керівник української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе.

Мирослава Гонгадзе
Фото: Мирослава Гонгадзе
Мирослава Гонгадзе

Яким принципом при голосуванні керується українська громада США: для них важливий кандидат, партія чи програма?

Українці сповідують ідею малого уряду та мінімального втручання держави у власні справи. Українці переважно важко і сумлінно працюють, сплачують податки і не люблять, якщо комусь гроші приходять просто так – як то допомога та субсидії.

Українці також турбуються питаннями зовнішньої політики та політики США щодо їх прабатьківщини, тому питання підтримки України з боку США є одним з ключових при виборі президента. Часто партійна ідеологія була визначальною, якщо говорити про президентські вибори, але цього разу особистості кандидатів, зокрема Трампа сплутали всі карти, ідеологія партійного кандидата від республіканців не зрозуміла і важко прогнозована. Якщо самі лідери республіканської партії заявляють, що голосуватимуть за кандидата від демократів, то що тут вже казати про пересічних громадян.

Але раніше українська діаспора традиційно голосувала здебільшого за республіканців.

Так, традиційно українська громада є прихильною до республіканців. Знову ж таки традиційно республіканці виступали за більш жорстку політику щодо Росії та більшу підтримку Україні. Але на цих виборах ситуація не є однозначною. Заяви Трампа про його готовність до дружби з Путіним, його нерозуміння ситуації в Україні засмутили не лише українців, а й інших прихильників республіканців. І багато з них висловлюють готовність голосувати за демократичного кандидата – з надією на продовження політики санкцій, посилення НАТО в регіоні та можливого надання Україні зброї.

У яких штатах голос українців матиме найбільшу вагу?

Найбільш скупчено українці проживають в Огайо, Пенсільванії, Нью-Йорку, Іллінойсі. Багато українців у Флориді та в Каліфорнії. Їх голоси, особливо в таких штатах як Флорида, Іллінойс, Огайо та Пенсільванія, які вважаються ключовими і такими, що коливаються, будуть мати серйозну вагу.

Чи впливає голосування української громади на загальну картину виборів? Якщо так – де і яким чином?

Так впливає. Але більше все таки на результати виборів у Конгрес. Як ми знаємо, що вся політика є локальною, і у США це особливо принципово. Тут повністю мажоритарна система. При тому, що кандидати до Конгресу переважно належать до двох головних партій, вони повністю відповідальні та підзвітні своїм округам і виборцям на місцях. Українці активно лобіюють членів Конгресу і цим частково можна пояснити, що у Конгресі існує двопартійна підтримка України.

Фото: EPA/UPG

Чи є в української громади лобістські можливості для того, щоб знизити негативні можливості для України в випадку перемоги Трампа?

Все залежить від того скільки прихильників Трампа залишиться у Конгресі і чи буде республіканська партія реалізовувати політику Трампа, чи спробує обмежити його діяльність. Президент США є головою виконавчої влади, має велику кількість повноважень і може вирішувати широке коло питань самостійно, без Конгресу. Багато залежить від особи президента.

Чи вплинуло розпочате недавно розслідування ФБР проти оточення Клінтон на ставлення до неї американського електорату і українського, зокрема?

Розслідування розпочате давно і ФБР заявило, що за його результатами немає підстав порушувати кримінальну справу проти Клінтон. Якщо ж ви кажете про останню заяву, про нові емейли виявлені по іншій справі, то там взагалі до кінця не зрозуміло про що йдеться. І за це зараз нищівно критикують директора ФБР як демократи, так і республіканці.

Трамп анонсує боротьбу з нелегалами. Чи може якось ця ситуація вплинути на українців, які проживають у США?

Так, це ризик великий для українців у США. На сьогодні у США проживає десятки тисяч нелегалів, деякі понад 10-20 років. Велика кількість з них не повертаються додому частково через вже багато разів обіцяну амністію, яка б дала їм шлях до легалізації. Політика Трампа може поставити їх в скрутне і небезпечне становище, коли вони будуть вимушені повернутись на батьківщину, так і не дочекавшись реалізації своєї американської мрії.

Ігор СоловейІгор Соловей, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram