ГоловнаСвіт

Україна і НАТО планують створити тренінговий центр для парамедиків

Альянс найближчим часом передасть Україні обладнання для здійснення дистанційної діагностики поранених

Україна і НАТО планують створити тренінговий центр для парамедиків
Ольга Богомолец

Україна і НАТО планують створити тренінговий центр для парамедиків.

Про це заявила радник президента України з гуманітарних питань, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, народний депутат України Ольга Богомолець у рамках прес-конференції, присвяченої інформаційному дню наукової програми НАТО "Наука заради миру і безпеки" (НЗМБ).

За словами Богомолець, у 2015 році вона почала роботу з залучення України до проекту, який вела штаб-квартира НАТО щодо використання телемедицини (використання комп'ютерних і телекомунікаційних технологій для обміну медичною інформацією).

"Україна стала протягом останнього року членом робочої групи, членом цього проекту, і у ці дні працює ще одна робоча група експертів НАТО, які визначають необхідність і потужності України у телемедицині. Вперше обладнання НАТО для дистанційної діагностики було представлено на Яворівському полігоні, коли проводилися тренінгові навчання разом з країнами НАТО", - розповіла Богомолець.

Політик уточнила, що зараз визначається, як і кому буде передано обладнання для дистанційної діагностики поранених.

"Наш наступний проект - створення разом з НАТО тренінгового центру для парамедиків, які зможуть у майбутньому використовувати телемедичне обладнання. У воєнний час - це допомога пораненим на передовій, в мирний час і на мирних територіях - це можливість швидкого надання медичної допомоги під час небезпеки, аварій, автомобільних катастроф, - пояснила Богомолець. - Як ви знаєте, тисячі людей на сьогодні гинуть на дорогах України тільки тому, що "швидка" не встигає швидко надати медичну допомогу, оскільки середній час прибуття карети "швидкої допомоги" - 30-40 хвилин. Поліція прибуває на місце протягом 5-10 хвилин. Якщо поліцейського навчать, він матиме необхідне обладнання - ми говоримо про перспективу - безсумнівно в Україні буде зовсім інший рівень внутрішньої безпеки і вона зможе стати гідним партнером для тих країн, які займаються колективною безпекою".

Нагадаємо, раніше Богомолець заявила, що країни НАТО витратили понад $100 млн на лікування українських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram