ГоловнаПолітика

Депутати ліквідували податкову міліцію, не дочекавшись створення служби фінрозслідування

Де-юре відомство "поза законом", де-факто воно не ліквідоване.

Депутати ліквідували податкову міліцію, не дочекавшись створення служби фінрозслідування
Фото: vesti-ukr.com

Народний депутат Тетяна Острікова заявила, що податкова міліція з 1 січня 2017 року перебуває поза законом.

Про це вона написала в фейсбуці.

"Відповідний розділ ХVIII-2 "Податкова міліція" вилучено з Податкового кодексу, який набрав чинності з 01.01.17 року", - написала вона.

Планувалося, що норма про ліквідацію податкової міліції набуде чинності разом з новим законом про створення Служби фінансових розслідувань, "ймовірність прийняття якого цим складом Ради близька до нуля". Але в законопроекті змінили номер пункту про податкову міліцію, а в перехідних положеннях, що стосуються терміну набуття чинності відповідних норм, номер змінити забули.

"Виходить, що пункт 134 про вилучення з Податкового кодексу розділу XVIII-2 "Податкова міліція" набув чинності", - додала Острікова.

"Це означає, що зараз немає правових підстав для діяльності податкової міліції, у неї немає законних прав та визначених законом повноважень. Однак і сам орган в установленому порядку, відповідно до закону, не ліквідовано, правонаступника його не визначено, кримінальні провадження, справи і документи нікому не передані, підслідність злочинів у КПК, зокрема про ухилення від сплати податків, залишилася за податковою міліцією", - зазначила Острікова.

"Де-юре правовий статус податкової міліції поки що - "поза законом". Де-факто вона не ліквідована, співробітники не звільнені, провадження не передані, продовжує свою діяльність", - пояснила нардеп.

Острікова запропонувала використовувати цей момент для розгляду і прийняття нового закону про створення фінансової поліції, нагадавши, що відповідний законопроект №4228 про фінансову поліцію вже давно підготовлено і внесено до парламенту.

Нагадаємо, ще в кінці травня 2016 року міністр фінансів Олександр Данилюк пообіцяв в найближчі місяці ліквідувати податкову міліцію. Замість неї повинна бути створена Служба фінансових розслідувань, яка об'єднує функції СБУ, податкової поліції та прокуратури з розслідування всіх економічних злочинів проти держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram