ГоловнаПолітика

Кабмін зі скандалом запустив роботу Антикорупційного агентства

Останню вимогу ЄС для безвізового режиму виконано.

Кабмін зі скандалом запустив роботу Антикорупційного агентства
Фото: www.kmu.gov.ua

Уряд провів своє друге засідання в середу, на якому призначив Руслана Рябошапку та Руслана Радецького членами Національного агентства з питань запобігання корупції.

При цьому міністр молоді та спорту Ігор Жданов і голова МВС Арсен Аваков виступили проти призначення Рябошапки до складу агентства. Перший згадав, що той працював у Кабміні Миколи Азарова, а другий - що Рябошапка був причетний до скандалу, коли працював у Мін'юсті.

Утім міністр юстиції Павло Петренко, хоча і визнав конфлікт із Рябошапкою, закликав проголосувати за його призначення.

Міністр інформполітики Юрій Стець попросив роз'яснити, чи не заблокують два голоси "проти" призначення Рябошапки. Йому відповіли, що на засіданні присутні 11 міністрів, а рішення мають бути прийняті більшістю від повного складу уряду (18 членів). Після цього слово взяв прем'єр Арсеній Яценюк і сказав, що в ситуації 50 на 50 голос голови уряду має вирішальне значення. Яценюк повідомив, що він голосує "за", і оголосив, що рішення прийнято. На цьому засідання уряду завершилося.

Голова конкурсної комісії, заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова оголосила, що агентство може вже сьогодні починати роботу.

Раніше сьогодні кандидатури Рябошапки і Радецького затвердила конкурсна комісія.

Таким чином, в Антикорупційному агентстві заповнені посади чотирьох із п'яти членів. Членами агентства раніше було призначено доцента Національної академії прокуратури Наталію Корчак і заступника голови Нацагентства з державної служби Олександра Скопича. На п'яту посаду оголошено конкурс у зв'язку з тим, що нардеп Віктор Чумак відмовився працювати в агентстві. За словами прем'єра Арсенія Яценюка, п'ятого члена агентства буде обрано наступного тижня.

Нагадаємо, 17 березня Президент Петро Порошенко полетить до Брюсселя, де буде обговорювати надання Україні безвізового режиму. Запуск Антикорупційного агентства - одна з двох вимог Євросоюзу для цього. Другу вимогу -узгоджений із ЄС закон про електронне декларування - Україна виконала у вівторок.

Головне завдання Антикорупційного агентства - перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя.

Уряд близько року не міг сформувати склад агентства - щоразу довкола обрання його членів виникали скандали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram