ГоловнаПолітика

МЗС звинуватило Росію в жорстокому поводженні з українцем Афанасьєвим

Ключового свідка у справі Сенцова карають за відмову від свідчень.

МЗС звинуватило Росію в жорстокому поводженні з українцем Афанасьєвим
Геннадий Афанасьев
Фото: an-crimea.ru

Міністерство закордонних справ звинуватило Росію в жорстокому поводженні з українцем Геннадієм Афанасьєвим, якого посадили на 7 років у "справі Сенцова".

23-річний Афанасьєв отримав юридичну освіту і працював у прокуратурі Залізничного району Сімферополя. Під час російської анексії Криму взяв участь в інтернет-акції прихильників цілісності України, прочитавши на камеру вірш класика української поезії Василя Симоненка "Де зараз ви, кати мого народу".

На початку травня 2014 року Афанасьєва викрало ФСБ і доправило в московський СІЗО "Лефортово", неофіційно контрольований спецслужбою. 25 грудня 2014 року його засудили до 7 років в'язниці.

За версією слідства, він входив у кримське угруповання Сенцова, нібито створене у квітні за вказівкою "Правого сектору". Афанасьєв, за версією слідства, був причетний до підпалу будівлі "Російської громади Криму" 14 квітня і місцевого відділення "Єдиної Росії" 18 квітня. Йому також закидають підготовку вибуху біля пам'ятника Леніна, що неподалік від вокзальної площі Сімферополя, і на меморіалі "Вічного вогню".

Під час слідства Афанасьєв дав свідчення не тільки проти себе, а й проти Сенцова. У своїх свідченнях Афанасьєв прямо назвав Сенцова організатором диверсій, які інкримінують викраденим. Під час суду над режисером Афанасьєв відмовився від своїх свідчень проти Сенцова, заявивши, що давав їх під тиском.

"Після заяви Геннадія Афанасьєва під часу суду над Олегом Сенцовим і Олександром Кольченком про відмову від своїх колишніх свідчень у справі, даних під тортурами, знущання над ним тривають у виправній колонії у вигляді жорстокого поводження з боку співробітників пенітенціарної служби. Стан його здоров'я погіршився, йому не надається належна медична допомога", - йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у п'ятницю.

12 листопада в МЗС України викликали консула посольства Росії в Україні.

Геннадій Афанасьєв відбуває термін у колонії в Республіці Комі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram