ГоловнаПолітика

США і ЄС засудили поводження з геями в Одесі (оновлено)

Права ЛГБТ - це права людини, нагадують в Америці

США і ЄС засудили поводження з геями в Одесі (оновлено)
Фото: twitter.com/USEmbassyKyiv

США жалкують, що минулих вихідних в Одесі ЛГБТ-активістам відмовили у праві на вільне зібрання, а також що в них кидали димові шашки і залякували.

Про це сказано в заяві Тимчасового повіреного у справах США в Україні Брюса Донах'ю, оприлюдненій на сайті американського посольства.

"Для уряду немає важливішого завдання, ніж захист фундаментальних свобод і прав людини для свого народу. Саме тому ми шкодуємо про те, що минулих вихідних в Одесі ЛГБТ-активістам відмовили у праві на вільне зібрання, їх залякували, в них кидали димові шашки за те, що вони виступали за розширення громадянських прав і однаковий законодавчий захист", - йдеться у ньому.

"Одеса як живе перехрестя багатьох культур і космополітичний центр має величезний потенціал, але вона повинна забезпечити, щоб права малозахищених груп не ігнорувалися і не забувалися і щоб всі люди мали право на життя, вільне від насильства і дискримінації. Як сказав президент Обама, права ЛГБТ - це права людини. Сполучені Штати твердо підтримують тих в Україні, хто виступає за рівні права і однаковий законодавчий захист для всіх людей, в тому числі лесбіянок, гомосексуалістів, бісексуалів і трансгендерних осіб", - додав Донах'ю.

Оновлено. У свою чергу представництво ЄС в Україні у своєму фейсбуці оприлюднило коментар заступника посла ЄС в Україні Томаса Фреллесена.

"Ми розчаровані рішенням місцевої влади Одеси просити рішення суду про заборону проведення мирної демонстрації на підтримку рівних прав та недискримінації в Одесі. Нам прикро, що громадян позбавляють права на мирні зібрання, і те, що вони зазнають переслідувань за висловлення своїх думок і громадянських прав. Місцева поліція і влада зобов'язані ефективно захищати право на свободу мирних зборів і гарантувати безпеку її учасникам. Повага до різноманітності і людської гідності - це основні цінності, які лежать в основі відносин між ЄС та Україною. ЄС продовжуватиме працювати з українською владою для забезпечення доступу всіх осіб до повного спектру прав людини", - заявив він.

Нагадаємо, Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов влади Одеси і заборонив ЛГТБ-активістам провести 15 серпня "Марш рівності". Причиною позову заявили загрозу спокою в місті.

15 серпня представники партії "Свобода" закидали петардами і димовими шашками приміщення в Одесі, де зібралися представники ЛГБТ-спільноти на конференцію. Постраждалих не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram