ГоловнаПолітика

NYT: проблема Порошенка в тому, що він входить до групи бізнесменів, які стояли біля витоків корупції влади

Напередодні виборів видання аналізує ситуацію в Україні

NYT: проблема Порошенка в тому, що він входить до групи бізнесменів, які стояли біля витоків корупції влади
Фото: Макс Левин

"Ризиковано шукати обнадійливі тенденції в українській кризі. Але певний спокій, схоже, запанував на бунтівному Південному Сході, що може бути добрим знаком напередодні президентських виборів, призначених на неділю", - йдеться в редакторській колонці New York Times, повідомляє "Корреспондент". 

На думку американського видання, у Москви та її ставлеників в Україні залишається достатньо багато можливостей, щоб зірвати вибори, однак при цьому президент РФ Володимир Путін утримався від публічної підтримки "народних республік", проголошених сепаратистами.

"Для виборів дуже важливо, щоб вони були схвалені всіма сторонами, щоб Москва припинила називати тимчасову адміністрацію "незаконним режимом у Києві" й обраний президент зміг почати відшкодовувати величезні економічні та соціальні втрати, яких зазнала Україна останніми місяцями", - пише видання.

Разом з тим, на думку видання, самі вибори не вирішать проблем України, якщо новий президент не зможе перемогти корупцію і кумівство, які були прикметною рисою українського уряду з моменту здобуття незалежності країни в 1991 році.

"Лідером президентських перегонів є Петро Порошенко - 48-річний магнат, також відомий як "шоколадний король", названий так через його кондитерську імперію. Порошенко має свої сильні сторони з погляду політики: він був першим і єдиним українським олігархом, які приєднався до протестів у Києві, що спричинили повалення президента Віктора Януковича в лютому; він виступає за торговельну угоду з Європейським Союзом; він брав активну участь в українській політиці майже із самого початку", - пише видання.

"Але річ у тому, що Порошенко також є членом невеликої групи дуже багатих бізнесменів, які стояли біля витоків корупції української влади", - додає New York Times, зазначаючи, що в Україні, на відміну від Росії, олігархи набагато активніше беруть участь у політиці, часто змінюючи сторони в міру зміни політичних тенденцій.

"Питання полягає в тому, чи буде олігарх-президент, яким, радше за все, стане Порошенко, вести справи звикло, чи ж новий лідер дійсно зможе дати Україні новий старт, - резюмує видання. - Отже, вільні і справедливі вибори в неділю - це перший крок на шляху до стабільності. Наступним кроком буде бажання нового президента дійсно бути готовим поставити крапку в корупції".

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram