ГоловнаПолітика

Росія запропонувала Польщі, Угорщині та Румунії поділити Україну

Україною повинна залишитися тільки її центральна частина

Росія запропонувала Польщі, Угорщині та Румунії поділити Україну

Міністерство закордонних справ Польщі отримало офіційний лист від Державної думи Росії, що містить пропозицію поділити територію нинішньої України.

Зокрема, МЗС запропоновано спрямувати зусилля на проведення в Україні референдуму з приєднання до Польщі п'яти західних областей України: Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської, повідомляє Newsru.com з посиланням на польське видання Gazeta.pl із посиланням на міжнародний канал Громадського телебачення Польщі TVP (Telewizja Polska), створений за підтримки МЗС Польщі.

Радник президента Польщі з гуманітарних питань Томаш Наленч вже однозначно прокоментував лист із Росії: "Ці думки - плід якоїсь хворої уяви". "Це просто обурливо запропонувати Польщі участь у розподілі дружньої країни і зміну її кордонів", - йдеться в заяві радника президента. Томаш Наленч відзначив, що це "офіційне" послання слід відправити  на аналіз психіатрові.

Прес-секретар МЗС Польщі Марчин Войцеховський підтвердив факт отримання листа від імені заступника голови Держдуми РФ, лідера Ліберально-демократичної партії РФ Володимира Жириновського і заявив, що "пропозиції настільки дивні, що ніхто не розглядав їх серйозно". Він з жалем зауважив, що "частина російської політичної еліти все ще мислить з погляду пакту Молотова-Ріббентропа".

Крім того, як повідомляє TVP, аналогічні "пропозиції" з боку офіційної особи РФ отримали також Угорщина і Румунія, яким запропоновано претендувати на Закарпаття та Буковину.

Україною ж, за планом Жириновського, повинна залишитися тільки її центральна частина.

У МЗС Польщі зазначили, що хоча Жириновський і раніше з трибуни пропонував Польщі піти слідами Росії і зажадати від України "передачі неукраїнських територій", але було неможливо навіть уявити, що такі суперечливі заяви можуть набути офіційної форми, а саме - лист на адресу МЗС Польщі, зазначає польське видання.

"Жириновський отримає важливу відповідь без посилання на зміст його листа", - повідомили в МЗС Польщі.

Як відомо, Росія завершила юридичні формальності з анексії Криму - Рада Федерації ратифікувала міждержавний договір "Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі РФ нових суб'єктів", а також федеральний конституційний закон про процедуру входження Криму і Севастополя до складу РФ і перехідний період інтеграції нових суб'єктів у РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram