ГоловнаСвіт

Президент Єгипту підтримав сирійських повстанців

Мохаммед Мурсі заявив, що конфлікт в Сирії закінчиться тільки у разі втручання ззовні.

Президент Єгипту підтримав сирійських повстанців
Президент Египта Мохаммед Мурси
Фото: EPA/UPG

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі, виступаючи на саміті країн Руху неприєднання в Тегерані, заявив про підтримку "відважних палестинців і сирійців, які борються проти тиранії і пригнічення".

Про це повідомляє телеканал Reuters.

"Ми солідарні з боротьбою сирійського народу проти жорстокого режиму, який втратив будь-яку легітимність. Це не тільки політична доцільність, це наш морально-етичний борг", - заявив Мурсі.

За словами президента, Єгипет відкрито підтримує тих, хто бореться за свободу і демократію в Сирії, а ця боротьба повинна закінчитися переходом до системи управління країною, що відображає інтереси сирійського народу. Мурсі підкреслив, що це має підрозумовує мирний перехід до демократії і кінець нинішнього "деспотичного режиму".

Верховний лідер Ірану великий аятолла Алі Хаменеї, який виступив до Мурсі, значну частину своєї промови присвятив критиці Ізраїлю, проте про сирійський конфлікт навіть не згадав.

Крім того, Мурсі заявив, що кровопролиття в Сирії закінчиться тільки в разі "ефективного втручання" ззовні.

"Кровопролиття в Сирії - наша відповідальність, і вона лежить на плечах всіх нас, і ми повинні зрозуміти, що кровопролиття не може припинитися без ефективного втручання з боку всіх нас", - зазначив Мурсі.

Після цих слів Мурсі сирійська делегація демонстративно залишила залу, повідомляє телеканал "Аль-Джазіра".

Президент Єгипту відвідав Іран вперше з часів Ісламської революції 1979 року. Після приходу до влади в Тегерані теократичного режиму Єгипет і Іран розірвали дипломатичні зв'язки. Іранська влада, яка вітала революцію 2011 року в Єгипті, сподівалася, що приїзд Мурсі посприяє налагодженню дипвідносин. Однак ця задача може бути ускладнена тим, що Тегеран підтримує уряд Сирії у майбутньому конфлікті.

На саміті країн Руху неприєднання в Тегерані присутні делегації зі 120 держав. Також саміт відвідує Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який прилетів до Ірану попри заперечення Ізраїлю та США, які заявляли, що цей візит буде розцінено як непряма підтримка іранської ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram