>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Російські ресторани до ЧС-2018 замовляють фейкові огляди

Журналісти виявили десятки одночасних і схожих рекомендацій на TripAdvisor.

Російські ресторани до ЧС-2018 замовляють фейкові огляди
Фото: EPA/UPG

Російські ресторани замовляють підроблені огляди, щоб підняти свій рейтинг під час Чемпіонату світу з футболу. Про це з посиланням на російські маркетингові агентства пише Reuters.

За даними агентства, маркетингова компанія Bacon Agency заявляє про готовність обійти алгоритми популярного сайту оглядів TripAdvisor і "допомогти" російським ресторанам у містах, де проходитимуть футбольні матчі, підняти свій рейтинг.

"Що ви можете зробити, якщо ні серби, ні шведи ніколи не були у вашому місті і не залишали відгуки? Напишіть їх самі", - сказано в рекламній брошурі агентства.

За 570 доларів (35 тис. рублів) рекламщики беруться вивести ресторани в топ-10. Агентство Bacon прямо підтвердило, що усвідомлює незаконність своїх дій, але, попри це, хоче виступити посередником між ресторанами і "фрілансерами".

Хоча рекламне агентство заявляє, що на його пропозицію ніхто не відгукнувся, журналісти Reuters самі досліджували сайт на предмет фальшивих відгуків і виявили чимало оглядів, "які опубліковані в один час, виглядають схоже, написані однією мовою" і, можливо, є фейковими. В одному випадку в ресторану, що мав один огляд за рік, за два тижні додалося 45 нових рекомендацій, інший заклад громадського харчування отримав 32 нові відгуки.

Для підняття рейтингу рекламне агентство використовує "фрілансерів" - людей, які залишають відгуки на сайті, і обумовлює з ними зміст описів і фотографій, а також використання різних браузерів і IP-адрес для уникнення блокування.

Нагадаємо, Чемпіонат світу з футболу пройде в 11 містах Росії з 14 червня по 15 липня. Міністерство закордонних справ України не рекомендує українським уболівальникам їхати в РФ, однак квитки на матчі придбали вже більш ніж 5 тис. українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram