ГоловнаСуспільствоВійна

Мінський переговорний формат ефективний, - політолог

Перемир'я на Донбасі дозволило залучити великі позики.

Мінський переговорний формат ефективний, - політолог
Фото: Макс Требухов

Хитке перемир'я на Донбасі і примус ДНР і ЛНР до виконання Мінських угод в рамках роботи тристоронньої контактної групи дає Україні шанс провести реформи, заручитися міжнародною фінансовою підтримкою, а також підвищити потенціал української армії. Про це заявив політолог, експерт з міжнародних відносин Олег Грицаєнко під час круглого столу "Ситуація на Донбасі: чи потрібен "третій Мінськ"?", який пройшов сьогодні в Києві, пише РБК-Україна.

Політичний експерт зазначив, що непрямим результатом мінських угод і перемир'я на Донбасі є надання Україні критично необхідної фінансової допомоги.

"Адже ми фактично подвоїли за цей час наш золотовалютний запас, ухвалено важливі рішення на користь України на тему кредитів МВФ. Та допомога, яка заявлена: від МВФ - 17 млрд дол, від Японії - 1,8 млрд дол, від США - теж мільярди, - ці цифри прозвучали на тлі перемир'я, на тлі роботи тристоронньої контактної групи. Якби сьогодні на нашій території йшли повномасштабні бойові дії - усіх цих рішень могло б не бути. Крім того, не можна одночасно вести війну і проводити реформи. Завдяки "Мінську" фокус уваги сьогодні частково переключено і на внутрішню політику, і на реформи. Так, питань до темпів реформ дуже багато, але за місяці, що минули від початку лютого, реформи реально прискорилися", - зазначив експерт.

Грицаєнко вважає, що важливо також спостерігати за тенденціями, які відбуваються в Російській Федерації.

"Проти Росії тривають санкції, триває відсікання Росії від джерел кредитів, борги і в неї є, вони накопичуються, вони великі, реструктуризувати їх нічим. Триває звуження середнього класу. Незважаючи на всю пропаганду, відбувається поступове падіння рейтингу Путіна. І найголовніше для нас - зростає невдоволення і посилюється розкол в елітах, і він виходить на зовнішній рівень", - заявив політолог.

Грицаєнко також заявив, що цілі Кремля щодо України за останні місяці не помінялися - Москва, як і раніше, націлена на руйнування української державності. "Щоб зрозуміти логіку Росії, потрібно зрозуміти, що відбувається в головах політиків, які приймають рішення. У їхніх головах ескалація воєнних дій робить більш імовірним розвал України", - вважає експерт.

"Для нас висновок такий: кожен день цього перемир'я, кожен день роботи тристоронньої контактної групи, кожен день роботи нашого представника в цій групі Леоніда Кучми, кожен день роботи нашої дипломатії, нашого Президента на дипломатичній ниві - це шлях до виходу з кризи. Тому тристороння група повинна працювати, вона повинна приносити результат. Чи працює Мінський формат? Так, він працює. І навіть такі питання, як обмін полоненими, відведення важких озброєнь, не дивлячись на всі проблеми, зрушуються з мертвої точки. І рішення про створення рамкових підгруп - дуже чітке підтвердження цього", - сказав Грицаєнко.

Політолог прокоментував також новину про заміну представника Росії в рамках роботи тристоронньої контактної групи - Михайла Зурабова - на посла з особливих доручень МЗС РФ Азамата Кульмухаметова.

"Росія почувається дуже незручно і некомфортно в цьому форматі. З одного боку, робота тристоронньої контактної групи відбувається під егідою ОБСЄ, з іншого боку - і російський представник, і представники самопроголошених республік змушені мати справу з досить жорстким і досвідченим перемовником від України - Леонідом Кучмою. Але також Росія змушена брати участь у роботі цього переговорного майданчика. Я думаю, що заміна посла і є символом тієї незручної позиції, в яку потрапила Російська Федерація і ті люди, які представляють маріонеткові уряди на Донбасі. За багатьма відгуками, новий російський представник є також жорсткою і безкомпромісною фігурою, і в певному сенсі це реакція на невдалі спроби вибити Кучму із цих переговорів і замінити його більш зручною для Кремля людиною. Та кампанія, яка була розгорнута проти Кучми, зокрема в російських ЗМІ, не дала результату, і сьогодні Кремль вдався до іншого маневру - здійснити несподівану заміну свого спецпредставника", - вважає експерт.

"Усе це говорить про те, що стратегія України - правильна. Але з іншого боку, ми повинні розуміти обмеженість цього формату. Він не дасть тривалого миру, оскільки величезна кількість речей залежить від рішень, прийнятих у Москві на рівні вищого політичного керівництва", - роз'яснив Грицаєнко.

Політолог також зазначив, що завдяки лютневим Мінським угодами Україна зберегла сотні життів українських солдатів і мирних жителів. "Ми відвикли від ситуації, коли наші щотижневі втрати вимірюються десятками, а часто і сотнями людей. І я думаю, що якраз у цьому мірило ефективності і мінського формату, і робочої групи, і дій нашої дипломатії, і всього мирного процесу загалом", - підсумував експерт.

Нагадаємо, що вчора ввечері відбулися переговори учасників Тристоронньої контактної групи з представниками самопроголошених ДНР і ЛНР у форматі відеоконференції. У роботі групи вперше взяв участь новий представник Росії, посол з особливих доручень Азамат Кульмухаметов. У рамках роботи Тристоронньої контактної групи Україну представляв другий президент України Леонід Кучма.

Учасники зустрічі обговорили подальше виконання ключових пунктів Мінських домовленостей - припинення вогню, відведення важких видів озброєння, звільнення незаконно утримуваних осіб.

Українська сторона закликала якнайскоріше запустити роботу підгруп з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних складових Мінської угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram